Tuesday, October 29, 2019

Natugee x Mrs Malaysia World Healthy is the New Happy!

Assalammualaikum and hi everyone!

Pada 20 Oktober 2019 yang lalu, saya berkesempatan ke Natugee x Mrs Malaysia World Healthy is the New Happy event yang bertempat di Furama Bukit Bintang. Bersempena dengan Pinktober iaitu bulan istimewa untuk memperingati dan memberi kesedaran mengenai kanser payudara. Terima kasih kepada The Asian Parent apps kerana menjemput saya. Dapatlah kejap lari ambil masa me-time saya :)

Para ibubapa wajib install The Asian Parent apps ni tau sebab dalam apps ni memang sarat dengan info info dan pengetahuan tentang anak dan motherhood. Jika nak bertanya soalan pun boleh ajukan kat situ, tips dan contest juga banyak untuk anda dan anak-anak. Hadiahnya semua pun bukan calang calang. Vacuum Dyson pun ada! Nak tahu lebih sila install apps The Asian Parent ya. Terdapat di Google PlayApps dan AppsStore.



Penganjuran 'Healthy is the New Happy! A Better You Today!' diadakan untuk memperkasakan kesihatan wanita. Ia sebagai dorongan untuk meningkatkan kualiti hidup wanita serta memberdaya peranan penting mereka dalam membentuk pemimpin masa depan demi kehidupan yang aman dan harmoni.



Acara ini juga diadakan atas keprihatinan kedua-dua organisasi terhadap masalah kesihatan mental dalam kalangan wanita yang jumlahnya semakin hari semakin bertambah pengidapnya.

Sesi pertama - Dr Linda Mat Hassin



Kita kongsikan serba sedikit latar belakang Dr Linda Mat Hassin. Beliau memiliki Ijazah Sarjana dalam bidang Anti Penuaan, Perubatan Regeneratif, dan Estetik daripada UCSI University, beliau turut diiktiraf sebagai salah seorang pengamal hormon lanjutan daripada International Hormone Society, Belgium di bawah didikan Dr Hertoghe yang dikenali sebagai 'Father of Hormones'.

Beliau yang kini merupakan Ketua Pegawai Eksekutif di Radiant Clinique aktif memberi ceramah terutamanya berkaitan kualiti kehidupan dan kesihatan yang lebih baik kepada badan korporat dan umum.

Sesi pertama bersama Dr Linda Mat Hassin memberi pendedahan kepada peserta mengenai simptom ketidakseimbangan hormon yang memberi kesan kepada kesihatan dan gaya hidup.

Sesi kedua - Pn. Rena Rifaee



Merupakan Ketua Pegawai Eksekutif Natugee Sdn. Bhd. yang ditubuhkan beliau pada 2016, kini berpengkalan di Kuala Lumpur, Malaysia dan Singapura. Beliau berusia 37 tahun dan ibu kepada lima cahaya mata.

Sebagai pengasas produk, beliau berkepakaran dalam bidang ini setelah memiliki Diploma in Organic Skincare daripada Formula Botanica, United Kingdom. Pn Rena amat menitikberatkan bahan dan formulasi, seiring dengan matlamatnya untuk menghasilkan produk yang ringkas tetapi berkesan dan selamat digunakan.

Sesi kedua bersama Pn Rena Rifaee mendidik wanita mengenai salah tanggapan mengenai produk penjagaan wajah. Walaupun ia bersifat kosmetik, namun tidak dinafikan ia antara penyumbang kepada permasalahan wanita.

Menurutnya juga, seorang wanita memikul peranan yang besar hingga mengabaikan kesihatan diri sendiri.


''Bukan sahaja sebagai isteri dan ibu, tetapi dalam masa yang sama mereka juga anak kepada orang tuanya, pekerja, atau juga dia memiliki perusahaannya sendiri, dia adalah majikan. 'Topi' mereka kerap kali bertukar pakai bererti tanggungjawab yang perlu dilaksanakan juga semakin bertambah. Jika mereka tidak tahu cara untuk mengendalikan emosi dengan baik, ia menyebabkan depresi.'' katanya.

Oleh sebab itu, penting untuk setiap wanita memastikan kesihatan sentiasa baik, bukan sahaja fizikal tetapi juga kesihatan mental kerana ia memberi impak ke atas diri sendiri dan mereka disekelilingnya.

"Besar harapan kami, acara ini dapat mendidik wanita untuk tidak mengambil ringan terhadap kesihatan diri. Contohnya, penggunaan produk penjagaan wajah. Kita mungkin tidak tahu bahawa ada sesetengah kandungan di dalam produk kecantikan yang boleh mengganggu hormon, seterusnya boleh menjejaskan kesihatan dalaman mahupun luaran.

"Kami ingin membantu para wanita dengan mencipta kesedaran mengenainya dan seterusnya membina keyakinan dan kekuatan diri dalam menempuh cabaran dunia hari ini," tambahnya.

Inilah yang menjadi faktor pelbagai pengisian dalam acara 'Healthy is the New Happy! A Better You Today'.

Acara kemuncak



Acara kemuncak menampilkan 4 orang panel iaitu Pn. Rena Rifaee, Dr Linda Mat Hassin, Datin Harveen Kaur dan juga Datin Diana Danielle. Mereka membincangkan mengenai kesihatan kulit, hormon, pengurusan stress dan kesihatan mental yang bertajuk ' A New Formula For Happiness!'.

Sedikit info mengenai Datin Harveen Kaur, beliau merupakan Mrs Malaysia World 2017 yang kini adalah Pengarah Kebangsaan Mrs Malaysia World 2019. Bekerjaya sebagai Jururawat Bilik Bedah, ibu kepada 3 orang anak ini menjadikan Mrs Malaysia World sebagai platform untuk memberi inspirasi kepada para wanita tanpa mengira status, bangsa dan latar belakang.

Siapa yang tidak mengenali Datin Diana Danielle pula ya? Bintang kelahiran Amerika Syarikat ini pernah membintangi puluhan filem dan drama, malah beliau juga dikenali sebagai model dan selebriti popular tanah air. Merupakan isteri kepada pelakon filem terkenal tanah air, Dato' Farid Kamil. Pasangan ini dikurniakan 2 cahaya mata, Muhammad dan Nur Aurora.

NATUGEE



Dilancarkan pada Ogos 2017, Natugee ialah jenama kesihatan dan kecantikan premium yang dihasilkan untuk membantu wanita memperoleh kulit sihat daripada dalam.

Natugee komited menghasilkan produk penjagaan wajah berasaskan bahan semula jadi dan organik yang berkualiti tinggi, tanpa pewarna tiruan, paraben, SLS, SLES, dan pewangi tiruan untuk mengekalkan keremajaan wajah para wanita.

Ia bertepatan dengan misi Natugee yang berhasrat untuk meningkatkan kualiti kehidupan wanita dengan menggunakan produk harian yang diperbuat daripada bahan semulajadi dan aktif. Natugee menggabungkan bahan terbaik tanpa memberi kesan sampingan untuk kesan jangka panjang. Hasilnya ia dapat memperbaiki tekstur kulit, menjadikan wajah lebih berseri dan tona wajah lebih serata.


Natugee merupakan penaja Mrs Malaysia World 2019/2020 sebagai penghormatan kepada wanita yang mengekalkan kehidupan yang seimbang antara keluarga, karier dan impian.

Natugee bakal meluaskan jenamanya di Timur Tengah, Eropah dan Amerika Syarikat.

Sementara saya di event ini menikmati me time, Anaqi pun sedang bergembira juga di Waka Waka Playland, Furama Hotel!


Terima kasih Waka Waka Playland bagi Anaqi main kat sini, sampai taknak balik. Puas pujuk dia menangis taknak balik sebab best sangat dalam ni. Sangat luas, penuh dengan permainan dan aktiviti, cafe juga disediakan dalam playland ni so memang tak risau kalauu dia haus atau lapar. Harga pun sangat berpatutan iaitu RM16.80 bagi kanak-kanak 90cm ke bawah dan RM21.00 bagi kanak-kanak 90cm ke atas. Berbaloi sangat kan?


Zipline ala ala dalam filem Tomb Raider pun ada tau. Bolehlah anak anak anda berimaginasi seperti dalam filem, nak selamatkan puteri raja kat istana haha sebab dekorasi Waka Waka Playland memang seperti di istana pun.


Tarikan utama di Waka Waka Playland. 
Mountain climbing!


Bolehlah Anaqi repeat lagi main di Waka Waka Playland sebab Mama menang free entry ticket di Waka Waka Playland booth dekat event! Yahoooo!

Bukan sahaja tiket ini yang saya bawa pulang ya, saya juga dapat bawa pulang goodie bag yang jumlah keseluruhannya bernilai hampir RM750! Wow sangat kan. Ya Allah happy sangat. Thank you so much pada semua penaja yang sudi menaja. We mommies happy sungguh. Sekalung terima kasih kepada Natugee, Narinar Aromatherapy Oil, BondaHaven Spa, Jamu Tun Teja, Lovera Magic Jelly Baby, Wirdora Rivoli Swarovski Brooch Set, Eori Eczema Wonder Skin Oil, SnowDrop Dry Flux Thin Liner and CHIIO by The Nitty Gritty.

Saya ceritakan serba sedikit mengenai produk produk menarik yang saya dapat ni ya. Sebab produk produk ni semua sangat berkualiti tinggi dan organik. Sesuai digunakan untuk ibubapa dan apa salahnya jika kita berkongsi kan sebab ada yang sangat bagus untuk penyakit eczema tau.

NATUGEE


Saya dapat Deep Cleansing Lotion (RM89) dan Happy Skin Mask (RM60).

Saya dah cuba kedua-dua produk ini. Boleh ke IG saya untuk menonton video review. Pendapat saya, Deep Cleansing Lotion ini bukan seperti pencuci muka biasa yang kita gunakan selalu tu. Nama pun deep kan. So dia memang mencuci sehabis baik wajah kita dari segala kekotoran harian, melembapkan kulit yang kering, mencerahkan kulit dan juga terdapat Vitamin B3 untuk meransang pengeluaran ceramides dan fatty acids. Anda takkan rasa lagi kulit tegang selepas mencuci muka, memang wajah terasa lembut dan ringan je. Happy Skin Mask juga sebenarnya ialah pink clay mask so anda boleh pakai dalam sekali atau dua kali seminggu sahaja. So memang jimat. Mask ni boleh berfungsi sebagai scrub wajah juga ya. Membantu mengecilkan pori-pori, menghilangkan jerawat, blackheads dan sebagainya.

LOVERA


Lovera Magic Jelly Baby (RM70)

Hari tu saya buat unboxing video untuk goodie bag dari event ni, terus ada seorang kawan DM dan bagitahu yang dia pernah guna Lovera Magic Jelly Baby ni pada baby dia masa newborn sebab baby dia terkena eczema yang sangat teruk. Lepas guna ni je terus reda katanya. Memang recommended sangat. Memang Lovera Magic Jelly Baby ni merawat, melindung dan melembut kulit bayi sensitif secara terusan. Sesuai digunakan untuk bayi dari lahir hingga dewasa ya.

EORI ECZEMA WONDER SKIN OIL


(RM199)

Jangan terkejut dengan harganya. Ini pun sangat bagus untuk pesakit Eczema. Lebih kurang 97% dari pengguna mereka bebas dari rasa kegatalan eczema yang teruk tu tau. Kesemua ini adalah hasil dari statistik mereka apabila sudah menggunakan Eori selama 6 bulan. Sangat selamat untuk digunakan sebab minyak ni diperbuat dari botanical oils tulen iaitu Cocos Nucifera, Lavandula Angustifolia, Melaleuca Alternifolia, Pelargonium Graveolens dan Boswellia Carterii, Sacra, Papyrifera & Frereana. Disebabkan diperbuat dengan minyak minyak organik ni, selain membantu merawat eczema, Eori Wonder Oil juga bagus digunakan sebagai stress reducer sebab baunya wangi dan meransang otak untuk tenang.

BONDAHAVEN SPA


Relaxing Aromatherapy Rollers (RM40) dan RM50 Voucher. 

Ya Allah masa buka roller ni, sangatlah sedap bau dia. Tenang terus! Memang wajib lah simpan dalam handbag. Kalau kemana mana, ada bau kurang menyenangkan ke, stress ke, sesak dalam jam ke, nervous nak exam ke, memang sesuailah cium bau ni. Memang buat rasa tenang macam dalam spa terus. Harga pun ok. Boleh roll kat lengan macam biasa. Roller ni adalah gabungan essential oils dan minyak kelapa dara. Tiada bahan lain. Memang organik sungguh. Essential oils yang digunakan untuk campuran ini ialah Lavender, Bergamot, Basil dan Grapefruit.

WIRDORA RIVOLI SWAROVSKI BROOCH SET


(RM85)

Hati berbunga terus masa nampak ni dalam goodie bag. Sebab ini bukan calang calang brooch ya. Brooch Swarovski ini siap ada warranty card ya. Dibungkus eksklusif dengan kotaknya yang cantik, memang sangat sesuai untuk dijadikan hadiah buat yang tersayang. Pasti ibu atau ibu mertua tersenyum sampai ke telinga kalau dapat ni. 

Thank you so much to TAP apps by The Asian Parent, Natugee, Waka Waka Playland and all the sponsors! Saya happy sangat sebab saya dan anak dapat macam macam benefit dari event ini. Semoga kita berjumpa lagi!

Thanks for reading!

Much love,
Ajwin Ajeera

Monday, September 30, 2019

Lunavie Portable UV Sterilizer & Dryer

Assalammualaikum and hi everyone!

Tengah buat apa tu? Kita ada jer kat rumah ni baru lepas buat susu Anaqi. Masa buat susu tadi tiba tiba teringat dulu jenuh bila nak buat susu, kena basuh botol lepas tu rebus, tunggu kering dan lap satu satu. Masa Anaqi baby pula memang everyday pump susu. Satu hari bukan sekali pump, mau empat lima kali atau lebih! So bayangkan everytime pump tu pastu kena basuh dan rebus dan ulangilah step tadi tu. Memang jenuh la time tu. Sekarang barulah terfikir kenapalah dulu tak beli jer Sterilizer kan haha.

Alhamdulillah Anaqi is still breastfeeding. So pump pun dah makin jarang. Bila macam nak tinggalkan dia for few hours jer. Itu pun still kitorang prepare juga formula milk untuk dia. Bercakap pasal rebus botol tu, itu memang sangat penting tau. Sebab dekat botol dan puting tu memang senang sangat bakteria dan germs nak membiak. Hati hati kalau tak sterilize dengan betul, boleh sakit perut nanti anak anak anda. 


Bagi sesiapa yang sedang mengandung, mencari dan memerlukan sterilizer, disini saya nak recommend satu Portable UV Sterilizer & Dryer dari Lunavie. Kita baru jer guna dalam seminggu ni tapi suka sangatlah jatuh cinta terus. Sangat sangat memudahkan! Dah lah warnanya cantik pastel green, tak berat sangat tapi besar! Boleh muat more than 5 bottles. Memang jimat ruang dan masa kan. Boleh buat semua sekali gus. Sterilize dan keringkan terus. Kita pun takdelah kejap kejap nak ke dapur check rebusan botol -_- dan juga nak kena lap satu satu nangis wooo. Lunavie Sterilizer ni ada timer sekali dah. 

Lunavie Sterilizer & Dryer ni menggunakan teknologi pengeringan suhu rendah dan menggunakan lampu sinaran UV untuk sterilize botol baby, puting baby, teether baby pun boleh tau dalam masa hanya 11 minit je. Sekejap sangat kan? Pagi pagi kalau dah lambat pergi kerja pun sempat lagi nak sterilize kejap. Device ni juga mampu membunuh 99.9% bakteria merbahaya dan selamat digunakan untuk semua perkakas keperluan bayi anda. Nak guna pun tak complicated just tekan touch screen with easy peasy steps and boleh dibawa kemana mana je bila anda nak travel by car.

Lunavie Portable UV Sterilizer & Dryer menggunakan lampu UV Phillips.

4 Program Khas ada di Lunavie Portable UV Sterilizer & Dryer ni ialah :

1. Auto - Sterilizer dan keringkan dalam masa 41 dan 61 minit
2. Sterilize - Sterilize sahaja dalam masa 11,16 dan 21 minit
3. Dryer - Keringkan sahaja dalam masa 41 dan 51 minit
4. Storage - Untuk penyimpanan mode dengan AUTO cycle sterilizer selama 2 minit setiap 2 jam untuk 72 jam. 

So, semua program ni anda boleh tekan jer kat Lunavie Sterilizer & Dryer ni ya. Dah siap 4 button ni. Bila nak off, just click semula program yang anda gunakan. Simple je. 


Disini saya dah siap sterilize dan keringkan 2 botol bersaiz tinggi, 3 botol bersaiz lebar, 1 manual breastpump, 1 part electric breastpump dan juga 2 puting botol bersaiz lebar. Banyak kan boleh sterilize sekali gus. Selain barangan baby, anda boleh sterilize pelbagai barangan lain tau menggunakan Lunavie Portable UV Sterilizer & Dryer ni. Boleh sterilize mainan anak, termometer, berus gigi anak, sudu garfu anak, handphone, mouse, remote control, kunci kereta yang anak selalu nak masuk mulut tu, gunting dan pelbagai lagi. Kalau mak kaki makeup banyak peralatan makeup pun boleh juga sterilize eyelash curler, berus makeup dan sebagainya. Lunavie UV Portable Sterilizer & Dryer akan membunuh semua kuman dan bakteria jahat yang ada.

Selain warna pastel green, ada juga warna hitam ya. Dua dua warna ni cantik! Harga cuma RM399.00 sahaja. Oklah sebab boleh digunakan untuk adik adik nanti kan. Banyak generasi boleh pakai ni. Warranty pun selama 2 tahun. Kalau anda nak tengok video tutorial saya menggunakan device ni boleh ke IG saya ya. Dan kalau nak terus beli boleh order di Lunavie k? Order je, sangat berbaloi, good investment di hari muka anda. Jangan jadi cam saya. Rebus botol 4x sehari, banyak kerja lain lagi nak buat weh! Haha.


Thanks for reading!

Much love,
Ajwin Ajeera

Thursday, September 26, 2019

Anchor Dairy Brand's 133 Years of New Zealand Natural Dairy Goodness

Assalammualaikum and hi everyone!



This year, Anchor Food Professionals Malaysia - Brunei celebrates 133 years of sharing New Zealand's natural dairy goodness through the Anchor Dairy brand's range of products, made with 100% dairy goodness.

To celebrate the milestone, Anchor Food Professionals hosts an event last week to thank its business partners for sharing the goodness of Anchor Dairy to the plates and palettes of Malaysians, and all Malaysians for their trust and loyalty to the brand over the years. The event was officially opened by guest of honour His Excellency Mr Hunter Nottage, New Zealand High Commissioner to Malaysia and Brunei Darussalam. 


In his opening speech, His Excellency Mr. Hunter Nottage said, '' Today, thanks to over 133 years of the goodness of New Zealand dairy, Anchor dairy products are sold in more than 80 countries worldwide. This is a great achievement by Fonterra - a New Zealand multinational dairy co-operative which is owned by around 10,000 New Zealand farmers.

Fonterra's promise of 'Trusted Goodness' has a long history in Malaysia, having exported dairy to the country since 1960. Since then, the company's presence and reputation for providing high quality and nutritious dairy in Malaysia has grown from strength to strength, and today the business has two manufacturing sites and a global business hub here in Kuala Lumpur, and provides employment to over 700 Malaysians.''


Mr. Jack Tan, Associate Director, Foodservice, Fonterra Brands Malaysia said, '' Our 133 years birthday celebration recognises the success of our brand here in this country and we want to thank all Malaysians for their unwavering trust and loyalty to the Anchor Dairy brand. This includes the owners and operators of more than six thousand restaurants, bakeries and cafes nationwide which have and continue to use our Anchor dairy products.''

''We are constantly looking at global trends and strive to find ways to bring them home to excite our business partners and ultimately, the taste buds of Malaysians. As the dairy foodservice leader from New Zealand, we share new ideas and ways of doing things so that we can help our customers succeed.''

One of the Anchor Dairy Endorsed Bakers from CARING MOMS,
Mrs Shabnam Sheriff and her creation using Anchor Dairy products.


To mark ''Our Birthday, Your Celebration: Rejoicing 133 Years of Quality Anchor Dairy'' celebrations, Anchor Food Professionals is conducting an #anchorlegendairy Contest with more than 1330 restaurants, bakeries and cafes across Malaysia and Brunei participating. By entering the contest, which runs from 1st October 2019 to 5th January 2020, Malaysians stand a chance to win prizes worth up to RM50,000!




Anchor Food Professionals also announced a three month partnership with CARING MOMS, Malaysia, a unique entrepreneurial home-grown platform. From 1st October 2019 to 31st December 2019, 20 selected Anchor Dairy Endorsed Bakers from CARING MOMS will showcase their journey of using the Anchor Dairy products to create mouth-watering homemade goods, fresh from their own kitchens, and share them with their customers to enjoy and provide feedback.



On the Anchor Food Professionals' partnership with CARING MOMS, Jack Tan said, ''We hope our small gesture of support will help with the sale of cakes, baked goods and savouries made by the Anchor Dairy Endorsed Bakers from CARING MOMS, particularly during the upcoming festive seasons.''

The New Zealand temperate climate means cows can graze on fresh green pasture all year round, thus producing better milk to make cream, butter, cheese and cream cheese products not just for Malaysia but for people all around the world.



Anchor Dairy's range of butters and cheeses are popular with Malaysian families and home-bakers. For owners and operators of restaurants, bakeries, cafes and other foodservice channels throughout Malaysia and Brunei, the Anchor Dairy brand supports them with butter, cream, cream cheese, natural and processed cheeses and milk, including our range of premium Mainland cheeses.

Participating restaurants and Anchor Dairy brand users and enthusiasts can join in the celebration by viewing Anchor Food Professional's Facebook and Instagram pages for the contest details. More information on the contest is available on HERE ! 


Thanks for reading!

Much love,
Ajwin Ajeera