Thursday, July 4, 2019

Butterfly Project 6th Birthday Party

Assalammualaikum and hi everyone!



First and foremost, a very Happy belated Birthday to Butterfly Project! A leading beauty blogger community in Malaysia. 6 years in the industry is such a long way and you guys are still standing strong and keep on hustling! A huge congratulations by coming this far, may The Butterfly Project have many more years of success and joy! I am so thankful and grateful to be able to celebrate it together and from the bottom of my heart, thank you thank you thank you for still inviting me and having me (blogger paling malas lol) , I think I am the only one who receives a lot of emails from Mamasan Tammy (Im sorry:( ) BUTTT you still having me though with open arms and sincere heart. Can't thank you enough for that. Also, this birthday party is the BEST and MAGICAL party I've ever been. Everything is so pretty guys! From the entrance, the food spread, the table (oh my gosh o pretty), the hilarious performance and guess what? We got the invitation to a birthday party BUT we are the one who received the pressie! Scroll down if you wanna see what I've got...


Delicious and scrumptious food spread by Jom Party.

We had Pie Tee, Mini Chicken Burger, Mini Chicken Pie, assorted Sandwich Platter, assorted Dim Sum, Siew Mai, Mini Pao for appetizers. I was busy chatting with my friends and ended up having only the chicken burger! But I ate it a lot haha. It was so good! For the main course, we had Pasta Salad with Mixed Nuts and Roasted Chicken. So yummy yet healthy! Brilliant idea to cook for my family. The best part jeng jeng jeng, of course the desserts! Jom Party are so generous on the desserts spread, we can't choose! We are spoilt by them like seriously. The desserts are Mini Flower Fruits Tarts, Mini Fruits Pavlova, Lemon Curd Cake Slices, Brownies and Butterfly Cream Cupcake Swirl with Butterfly Fondant!


Party decoration and balloons from The Blossom Balloons.

I super love the decorations. Feels like seeing Pinterest photo in real life. All white and little bit of colour here and there, choice of chair, the hanging balloons in the air, everything just so perfect. Great choice, whoever design and organize this party. 


Hilarious performance by Joanne Kam.

Honestly, this was my first time seeing Joanne Kam's performance and I swear to God, she is so damn funny!! I can't hold my laughter and tears too haha. And of course I can't beat her assets. HAHA. If you know, you know! In a serious note, I would wanttttt to see her again in the future if I got the chance. She surely know how to make jokes and I am super proud of her coz she don't look like her age! Guess what her age is.. ;)


Flower crown making session by Avantgarde Blooms.

Ok guys, I am not creative enough to make pretty flower crown.. Huaa. But I tried and tried.. I gave up at one point, and I stop, and just gone to food spread to release the stress haha. After I ate my brownies, Iam more calm and can do the activity again LOL. I finished mine and I must say that I'm proud of myself! I know how to make flower crown guys... It's like achievement unlocked! Thanks to the pretty fresh flowers by Avantgarde Blooms! Also, the person behind this florist was so helpful,she keep looking and helping around those in need (ME!). Hugs!


Fresh flavorful tea by T-Sticks Malaysia.

Attention to tea lovers! Now you may having tea anywhere you want without bother to bring your teabags or teaspoon! From the UK to Malaysia, you can just stir T-Sticks tea directly from the packet itself to your tumbler or cup. Easy peasy, right? Also, they have 10 lovely flavors to choose from. We are so lucky to get to try and smell all different kinds of teas! You guys should really try it. I simply love Tangy Orange tea!


Hand painted Macaron by Macarons by Madeleine.

I really love the table decorations. So cute with the name card, balloons, cupcakes, giftboxes, candles and flowers.. As you can see from the photo above, there are also, a hand painted Macaron! How talented, right???! She painted a rose and a star on my Macarons. Also, it tasted so good! I swear it is so nice, had to share only a small bite of the Macaron for my husband and son LOL. I definitely know where to order my Macarons after this ;)


A surprise gift from Yves Rocher and The Butterfly Project.

Taadaa! We got a huge birthday gift box from Yves Rocher. I never tried this brand and always wanted to try, so eager to try it for the first time. As well as Butterfly Project's 6th Birthday, Yves Rocher was also celebrated their 60 years old anniversary! That's a long long way, man. Congratulations Yves Rocher! 60 years of committed beauty, with respect for women and nature.

Thank youuuuu The Butterfly Project for the sweet little pink heart stone necklace! I love it so much!! Coz I love pink and anything in heart shaped! <3 font="">


Last but not least, many thanks again to Mamasan Tammy and The Butterfly Project for having me, for organizing this dreamy 6th Birthday Party and most importantly for making us really feels like butterfly in the magical garden filled with beautiful flowers and sparkles. Hugs!

Thanks for reading!

Much love,
Ajwin Ajeera

Grand Opening LuLu Hypermarket, 1 Shamelin Mall

Assalammualaikum and hi everyone!

Ada peminat LuLu Hypermarket tak kat sini? Saya ler tuuu. Dari masa kerja dulu pun kalau singgah ke India, memang akan pergi LuLu Hypermarket sebab barang-barang dapurnya yang murah dan pelbagai jenis ada! Bila LuLu Hypermarket dah di buka di Jakel Mall, memang suka sangat sebab akhirnya LuLu Hypermarket dibuka di Malaysia! Tapi nak ke KL tu Allah hai terasa jauhnyalah kan untuk beli barang dapur. 

Ha kini tak lagi tau. Bagi yang tinggal di area Cheras, Bandar Tun Razak, Bandar Tasik Permaisuri, Taman Shamelin, Ampang dan kawasan sekitar, korang boleh ke cawangan ke-2 LuLu Hypermarket di 1 Shamelin Mall! Yerr kat sebelah Taman Rekreasi Pudu Ulu itu jer. Sangat dekat dah sekarang. Alhamdulillah, tahniah LuLu Hypermarket atas pembukaan cawangan ke-2 ni! Semoga bertambah-tambah cawangan lagi di masa akan datang. Sebabnya ramai kawan-kawan yang duduk di negeri lain tu makan hati je tengok kita shopping kat LuLu hehe. Jangan risau, sebab LuLu Group sedang dalam perancangan membuka 4 lagi cawangan baru di Malaysia pada tahun depan,2020! Yayyy!



LuLu Hypermarket cawangan ke-2 di Malaysia ini dirasmikan oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, YB Datuk Seri Saifuddin Nasution bin Ismail pada 1 Julai 2019 yang lepas. Cawangan baru ini sekaligus menjadi cawangan LuLu Hypermarket yang ke 174 di seluruh dunia, dan yang ke 2 di Malaysia. Apa yang menarik mengenai pasaraya ini yang tiada di pasaraya lain ialah gabungan jenama dari Timur Tengah. Pasaraya berkeluasan 80,000 kaki persegi ini juga mempunyai pelbagai section tau, antaranya barangan runcit, sayur dan buah buahan, electronik, ikan dan daging, makanan panas dan banyak lagi.

Bersempena dengan pembukaan cawangan baru ni, LuLu Hypermarket menawarkan harga promosi besar besaran selama 4 hari dari 1hb Julai 2019 sehingga 4hb Julai 2019 tau. Turut disediakan, hadiah istimewa buat 1000 pengunjung terawal! Jom kita bawa jalan jalan ke LuLu Hypermarket, 1 Shamelin Mall!


Beras wangi Jasmine 5kg ni cuma RM24.90 tau! Harga biasa ialah RM39.95.


Telur Gred C sepapan cuma RM5.99. Mana nak dapat harga macam ni?! Murah weh. Tengoklah sampai hampir licin menjadi rebutan.


Paling saya suka bahagian ikan segar ni mashaAllah memang segar segar dan cantik je susunannya tu. Nak pergi pasar beli ikan pun happy macam ni. 


Bukan sahaja ikan segar, tapi tengoklahhh kerang ni. Besar kan? Sebesar tapak tangan ni. Nak masak rendang kerang atau sambal kerang pun puaslah niii. MashaAllah. Saya rasa kalau beli kerang ni, siap kena potong bahagi kot sebab besar sangat haha.


Roastery section. Serius macam kat Balad aje gayanya! Balad tu sebuah pekan kat Jeddah. Memang macam nilah susunan dan situasi di kedai kurma disana. Bahagian depan pelbagai jenis kurma, bahagian belakang pelbagai jenis coklat Arab..


Pilihan kekacang! Serius lepas ni takyah kirim kat orang dah weh. Nak kurma, nak kacang, nak coklat arab? Pergi sahaja di LuLu Hypermarket.


Tawaran harga promosi sepanjang 4 hari ni bukan sahaja pada barang makanan ya, tetapi untuk barang elektronik juga! Bagi sesiapa yang baru pindah rumah tu, sesuai sangat untuk belanja di LuLu Hypermarket ni. Peti Sejuk Sharp ni cuma berharga RM799 sahaja!!


Abang ni antara pengunjung yang bertuah sebab sempat grab TV Philips 40'' cuma berharga RM699 sahaja! Murah weh dahlah besar. Sis jealous T_T. Antara barang elektrik murah lain ialah, periuk nasi Pentec RM25, mesin basuh Samsung RM799, blender Panasonic RM60, pengering rambut Panasonic RM29.90 dan lain lain lagi.


Section untuk Cosmetics dan Body Care pun besar tau. Pelbagai jenama ada, dari botol hingga ke refill pack. Selain jenama Aiken ni, pelbagai lagi jenama penjagaan badan yang ada harga promosi. Semuanya murah murah belaka. Boleh beli stock terus sebab yang ni tiada had pembelian!


LuLu Hypermarket juga ada menjual homebaked cookies and cakes! Geramnya tengok chocolate chip cookies ni kan. Penuh dengan chocolate chips, banyak dan harga cuma RM5.20 sahaja. Pilihan pun macam macam jenis, ada oatmeal cookies, butter cookies. Ikut selera masing masing. Kalau sis, rasa macam nak semua sebab semua pun menggiurkan. Huaa.


Kalau lapar masa membeli-belah, jangan risauuu. LuLu Hypermarket ada menyediakan hidangan panas juga! Banyak sangat pilihan, tapi yang atas ni yang menangkap pandangan mata sis. Hyderabad Mutton Briyani dan Chicken Briyani. Sedapnya! Boleh terus makan kat situ sambil shopping sebab kerusi meja makan apa semua memang disediakan. Sangat mudah lagi lagi untuk keluarga yang bawak anak kecil nanti lapar nak makan nak minum, boleh terus duduk dan makan sahaja disitu. Para ibubapa pun boleh berehat juga sambil tu kan. 

Apa lagi, jom ramai ramai ke cawangan baru LuLu Hypermarket, di 1 Shamelin Mall! Nak parking pun senang, dan mesti korang teruja dengan barang barang yang ada disini lebih lebih lagi jika korang memang tak pernah ke LuLu Hypermarket sebelum ni. Selamat membeli belah semua!

Thanks for reading!

Much love,
Ajwin Ajeera

Sunday, May 26, 2019

Barang Dapur Murah di Segi Fresh Market, Balakong

Assalammualaikum and hi everyone!

Kejap je kan kita dah sampai 22 Ramadan dah. Ada berbaki lagi 8 hari je nak menyambut Hari Raya Aidilfitri ni. Semua dah settle ke tuu? Setiap orang ada something nak catch up kan sebelum berakhirnya Ramadan kan? Ada yang sedang struggle cari duit untuk beli kelengkapan raya satu keluarga, ada yang dah siap sepenuhnya hanya tunggu raya je, ada yang sedang cuba menghabiskan bacaan Quran jadi dapat khatam pada bulan Ramadan ni, dan macam macam lagi kan. 

Bagi mak mak pula macam mana? Mesti tengah standby nak beli barang basah, barang dapur untuk memasak di hari lebaran nanti kan? Selalunya memang kena beli cepat sebab nanti cepat je kehabisan stok. Time tu baru nak pergi beli dah semua ayam daging habis. Harga pun zaman sekarang semuanya terasa makin mahal je kan. 


Worry not. Hari tu saya ke Segi Fresh Market, Balakong, Cheras. Ala yang dekat jer dengan The Mines Serdang tu. Pergi ke sana untuk mencari barang dapur untuk juadah buka nanti. Jarang pergi ke sana sebab saya tinggal di Shah Alam. Tapi masa tu balik rumah Papa di Bandar Tun Hussein Onn,so memang dekat la nak ke Segi Fresh Market. Kalau dari kedua dua belah arah pun takpe sebab tempat u turn nya tak jauh. Parking space pun lebar dan mudah. Sekali bila pergi terkejut tengok macam macam jenis barang basah segar ada. Harga pun tersangatlah berpatutan. Terbuntang mata tengok hasil timbang ikan keli 4 ekor cuma berharga RM 3 jer! Haha. 

Kita bukan membongak ya haha. Bak kata orang nismilan lahh. Cuba tengok ni,


Keli bersih dah siap siang dah, takyah risau kalau tak reti nak siang ikan keli tu xD. Cuma RM5.99 per kilogram. Tinggal cuci dengan air asam jawa dan goreng je. Boleh masak sambal ikan keli belado dahhh.


Buat orang Pahang atau peminat ikan patin, ni haa ikan patin sebesar alam pun ada. Size XL. Sampai tak muat gambar. Cuma RM 4.50 per kilogram. Kadang kadang susah juga kan nak cari ikan patin segar ni. Sekarang boleh terjah ke Segi Fresh Market je untuk dapatkan ikan ikan segar dan murahhhh.


Ni harga ikan Siakap. RM8.90 per pieces. YA! Seekor tu cuma RM8.90. Sebagai surirumah sepenuh masa gitu, saya memang dapat compare la harga ni. Setakat ni, ini ikan siakap per pieces yang saya jumpa paling murah. Pasaraya lain jual juga harga per pieces tapi tak dapat harga semurah ni ceqq. Sesiapa yang ada buat business kedai makan, memang berbaloi lah beli ikan Siakap disini. Segar segar semuanya dibawakan dari Segi Fresh Market setiap hari.


Ada banyak lagi jenis ikan ikan segar yang lain. Ada ikan bawal emas, ikan pari, ikan merah, ikan salmon, ikan cencaru, ikan tongkol dan macam macam lagi. Bukan ikan sahaja, ayam segar, burung puyuh, daging segar pun ada, hati, limpa, paru segala isi organ dalaman lembu ada dijual di Segi Fresh Market. Kalau nak buat rendang paru, hati, limpa raya ni sesuai sangat datang ke sini. Sedap tau rendang campur macam tu. Mama selalu masak kalau musim raya ni.


Selain dari pilihan barang basah segar, pilihan daging frozen pun banyak juga tau! Ada daging lamb chop, mutton cube, segala jenis seafood, lala, siput buluh dan macam macam lagi. Nak masak shell out pun senang, semua beli kat satu tempat jer.


Korang selalu sahur masak apa tu? Sis bila time terlambat bangun ke apa, memang goreng ikan bilis je haha. Sedap dah makan dengan nasi panas dan telur goreng. Kat Segi Fresh Market terdapat pelbagai pilihan ikan bilis juga tau. Ikut kesukaan korang nak pilih yang mana. Nak yang ikan bilis halus ke, ikan bilis putih ke, ikan bilis dah siap kopek ke, ikan bilis mata biru ke ha semua adalah di Segi Fresh.


Selain barang basah, hasil dari terpengaruh dengan mak mak yang lain, saya juga mencuba Mackerel/Sardines dan air laici tin jenama Trader's Choice ni. Dua bahan ni dalam bulan puasa memang masuk sangat lah kan. Buat air laici sejuk sejuk untuk buka dan sardin untuk sahur. 

Mackerel Trader's Choice tu satu tin besar tu cuma berharga RM 3.90 jer. Percaya tak percaya tak?? Kalau saiz besar macam tu selalunya dah nak dekat RM8 ya. Memang berbaloi sangat dan sedap pun sedap. Sama jer rasa ikan sardin tu! Memang rasa nak repeat lagi beli lepas ni sebab hari tu beli satu tin jer untuk mencuba. Now dah dapat green light dari husband, pas ni nak ke Segi Fresh Market nak beli lagi dua tin besar buat masak sardin masak lemak bersama belimbing buluh haa. 


Ni bukti pembelian sis yang tak cecah RM170 pun untuk 11 jenis barang dapur basah! Semua ni tahan lebih kurang untuk 2 minggu tau. RM170 tu kalau bahagi 11 cuma RM15 sehari. Mana dapat dah sisturrr belanja dapur RM15 sehari. Macam macam ada tu. Lengkap ayam segar, sotong, udang, ikan banyakkkkkk jenis, kambing 2 kilo. Sebagai pengguna, memang berpuas hati dengan harga dan kualiti yang ditawarkan oleh Segi Fresh Market. Barang dapur semuanya segar dan berpatutan! Good job Segi Fresh Market!

Untuk peniaga kedai makan, bazar ramadhan, or simply just a housewife nak masak untuk keluarga dan tetamu raya nanti, bolehlah datang ke Segi Fresh Market, Balakong ya nanti. InshaAllah berpuas hati! :)

Thank you for reading!

Much love,
Ajwin Ajeera