Tuesday, April 24, 2018

Cendawan Sos Tiram

Episod 2

Assalammualaikum! Sila tonton video masak kami di Youtube dan jangan lupa langgan! 


Hi! Please watch our cooking video on Youtube and don't forget to subscribe!




Malay Language

Bahan bahan 



  1. 2 cawan cendawan shiitake/tiram/hitam/portobello 
  2. 2 sudu besar bawang putih, hiris
  3. 2 sudu besar sos tiram
  4. Gula
  5. Garam
  6. Sedikit minyak bijan
  7. Bawang goreng

Cara cara

  1. Hiriskan cendawan
  2. Dengan api sederhana, masak bawang putih sehingga wangi
  3. Masukkan cendawan dan goreng selama 1 minit
  4. Masukkan sos tiram, gula, garam dan minyak bijan. Kacau sehingga sebati
  5. Apabila kuah sudah menjadi agak pekat, tutup api
  6. Tabur sedikit bawang goreng
  7. Sedia untuk dihidang!

English Language

Mushrooms in Oyster Sauce

Ingredients

  1. 2 cups of shiitake/oyster/black/portobello mushrooms
  2. 2 tbsp of garlic, slices
  3. Salt
  4. Sugar
  5. 2 tbsp of oyster sauce
  6. A lil bit of sesame oil
  7. Fried onions
Preparation 

  1. Cut mushrooms into slice
  2. Over medium high heat, saute garlic until fragrant
  3. Add mushrooms and stir fry for one minute
  4. Add oyster sauce, salt, sugar and sesame oil. Stirring to combine
  5. When the sauce has thickened, remove from heat
  6. Sprinkle some fried onions 
  7. Ready to serve!

Menu Credit : The Cooking Jar


Thursday, April 19, 2018

Chicken Quesadilla



Episod 1 

Assalammualaikum! Sila tonton video masak kami di Youtube dan jangan lupa subscribe!

Hi! Please watch our cooking video on Youtube and don't forget to subscribe! 





Malay Language

Bahan - bahan

  1. 2-3 keping dada ayam tanpa tulang dipotong kiub
  2. 4 sb serbuk kari
  3. 4 sb serbuk cili
  4. 2 biji bawang besar dipotong dadu
  5. 8 biji bawang putih dipotong dadu
  6. Beberapa keping tortilla wrap
  7. Keju Mozzarella 
  8. Minyak 
  9. Garam
  10. Gula
  11. Stok ayam
Cara - cara 

  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
  2. Gaulkan ayam, bawang besar, bawang putih, serbuk kari dan serbuk cili bersama.
  3. Goreng perapan ayam tersebut.
  4. Masukkan sedikit stok ayam, garam dan gula secukup rasa.
  5. Setelah masak, ketepikan inti.
  6. Panaskan griller.
  7. Ambil satu tortilla dan sapukan minyak di atas permukaannya.
  8. Kemudian terbalikkan tortilla dan letakkan sedikit keju Mozzarella di ikuti inti ayam dan letakkan keju di atasnya bagi ia berfungsi sebagai gam untuk melekatkan tortilla.
  9. Lipat tortilla dan grill sekejap.
  10. Setelah masak, angkat dan potong.
  11. Sedia dihidang, boleh di makan bersama sos kesukaan atau dimakan terus panas panas! 

English Language

Ingredients

  1. 2-3 pieces of boneless chicken cut into bite size
  2. 4tbsp curry powder
  3. 4tbsp chilli powder
  4. 2 onions cut into dice
  5. 8 garlic cut into dice
  6. Few pieces of tortilla wrap
  7. Chicken stock
  8. Salt
  9. Sugar
  10. Oil
  11. Mozzarella Cheese

Preparation

  1. Preheat a skillet over medium heat and add the oil and let it get nice and hot.
  2. Sprinkle the spices over the pieces of chicken, toss everything together to make sure each piece of chicken is coated in the spices.
  3. Add the chicken to the hot skillet and let it cook for about 7 to 8 minutes or until fully cooked through.
  4. Remove the chicken and place it onto a plate.
  5. When you're ready to make the quesadillas, preheat a grill pan over medium high heat (or a large skillet) brush one side of the tortilla with some olive oil and place it oiled side down onto a plate.
  6. Sprinkle some cheese on one half of the tortilla, and then top that with some of the cooked chicken and a bit more cheese.
  7. Fold it in half and place it on the grill pan, let it cook for about 3 minutes on each side or until the cheese is melted on both sides and it's got nice golden brown ridges.
  8. Continue with the remaining tortillas and dig in right away!

Menu Credit : Laura in The Kitchen

Sunday, November 9, 2014

How it started....



Assalammualaikum..

Okey mari start blogging hari ni! Kerana apa? Kerana kalau tak start hari ni kompom momentum jatuh dan pastuh terus tak update sampai berbulan lagi hiks *bearyblossomsharapmaklum* xP 

So entry permulaan nih saya nak menceritakan bagaimana saya boleh tercampak ke negara padang pasiaq ni. Dulu kat UiTM opkos saya bukanlah ambik jurusan kepramugarian, tapi mungkin memang rezeki mencampakkan saya disini. 

Dua tahun saya mencari kerja lepas graduation. Adalah kerja kat company swasta kejap di KL. Saya keep mencari cari kerja. Memang susah nak cari kerja. Adala beberapa kali putus asa. Its not easy mannn. Pastuh entah macam mana saya terfikirkan kerjaya sebagai pramugari. Fyi, saya memang bercita cita nak jadi pramugari dari kecik lagi. Sebab dulu suka tengok dorang jalan kat airport dan semua orang pandang dan dorang cantik haha boleh tak okbai. Dan ada satu cerita yang masih segar lagi dalam ingatan, masa tu baru masuk Form One kat Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Tun Hussein Onn 2. Saya 1 Objektif. So masa tu adalah orientasi, beberapa kelas Form One ni dikumpulkan di surau dan tak ingatlah topik apa tapi ustazah pilih randomly ke depan dan tanya apa cita cita. Nak dijadikan cerita, masa tu dalam ramai ramai tu saya di panggil ke depan. Lalu Ustazah Saripah bertanya apa cita cita saya.Tanpa segan silu saya jawab, 'Saya nak jadi pramugari' eh. Hahaha. Sumpah lawak bila teringat. Dan opkos satu surau mentertawakan saya. Masa tu serius sedih haha. Kecik kecik lagi sentap la sebab pramugari mestilah cantik dan saya dulu comot saje. 

So bila saya dah terkenangkan kembali cita cita zaman mumaiyiz itu, saya pun google la airlines apa yang bertudung yang boleh saya apply. Dan saya jumpa airlines ini,
 

Pastu frust sebab airlines ni dah tak ambil Malaysian as crew lagi. Pastu google lagi terjumpa ini,


Tahun 2012. Pada masa tu hati agak berbunga sebab boleh cuba nasib. Then saya pergi interview kat Park Royal Hotel masa tu bertemankan Mama. Interview dengan Mdm Chong. She is really really nice. First interview dengan Inter Excel ni recruitment agency untuk airlines. You can check them out kat Facebook :) Pastuh balik dapat berita terpilih untuk 2nd interview which is dengan pak pak Arab ni. Dah semangat gila nak pegi. Sekali ditegah habis habisan oleh Mamaku sebab taknak saya kerja jauh jauh. So masa hari interview tu saya habiskan masa menangis sajo dalam bilik kahkah. Its just sedih gila if you can feel me. 

Sejak dari tu, terus takde mood nak cari kerja dan saya menganggur hampir setahun dirumah. Adalah buat bisnes kek sikit sikit tapi apalah sangat. Dan kerap kali emosi sebab tengok kawan kawan dah nak habis degree, dah start praktikal, ada life masing masing. Tapi saya? Menganggur, menangis dalam bilik tak tahu nak kerja apa sedih masih guna duit parents dan tak membantu parents. Owh.. sangatlah tragis bila terkenang. Almost setahun pastuh, saya jumpa lagi vacancy ni and decide to go. Masa tu fikir like I have to go. I have to try. This is my dreams and what most important is I'm talking about my future now. So sehari sebelum interview baru saya bagitau Mama yang saya pergi interview Saudia. Mama masa tu agak sedih I knew. Tapi... I have to... :(

Kali ni dari 1st interview, 2nd interview, buat 1st medical check up, 2nd medical check up, settlekan passport and visa, final briefing semua saya buat sorang sorang T_T Hujan panas, gerak dari subuh, jalan jem semua sorang. Ada juga ajak cousin cousin join masa tu tapi pelawaanku takde yang terima :( So masa 1st interview, terjumpa lagi dengan Mdm Chong, saya ni baru nak berangan macam first time datang interview. Sekali Mdm Chong bersuara..

Mdm Chong : Noor Ajwin... Why you didn't show up last time? We are waiting for you and we are quite dissapointed because you didn't show up...

Huaaa masa tu tak ingat dah apa alasan yang saya bagi dan because she is really nice, she gave me one more chance. She also said that this is the last and only one chance for me so do not take for granted.:') So pastuh semangat la pergi 2nd interview. 2nd interview ni dengan pak pak Arab so memang nervous gils babs. Demi Allah kene teruk gila masa interview. Salah seorang interviewer mempersoalkan kenapa dalam IC tak pakai tudung tapi sebenarnya pakai. Pastu siap baling pen, potong cakap saya dan siap kata saya tak menjawab soalan. Serius teruk. Balik drive sorang berhenti kat Tasik Permaisuri untuk nangis haha. Serius wallah rasa memang tak dapat. Mdm Chong kata result dapat pukul 8 malam. Kalau dapat text suruh proceed medical means berjayala.. Walaupun rasa tak dapat tu tapi pukul 8 malam tetappp tunggu k haha. Dan ya alhamdulillah pukul 830 malam, Mdm Chong text me..

Mdm Chong : Congrats! You've passed Saudia interview. Pls go for medical at Klinik MediAssist4U, Block A 08/G, Garden City business centre, Taman Dagang, Ampang. Pls fast min 8 hours before.

Me : Oh my god. Thank you so much Mdm Chong! I seriously thought i did not pass. 

Mdm Chong : You are selected because you are a nice girl. Pls recommend anymore friends who are like you. Good luck.

Yes. That was her replied :') Takde sebarang tokok tambah ye haha. Sila PM untuk bukti kahkah. Masa ni hanya tuhan je yang tahu betapa gembiranya rasa hati haha. So..disinilah bermulanya perjalanan hidup saya di Jeddah ini. Its not easy. Macam macam kena tempuh. Dan Alhamdulillah before ke sini, Mama dapat terima dan izinkan saya untuk berhijrah. Tahu susah sangat Mama nak lepaskan saya but from the beginning I promise you Mama, segala penat lelah kat sini just for my Mama dan Papa, InsyaAllah.


What am I now was just my dream. Don't ever give up on your dreams. No matter how impossible it might seem now. Patience pays well :)

Xoxo!