Monday, May 20, 2019

Dookki Topokki Buffet Restaurant, IOI City Mall

Assalammualaikum and hi everyone!

Hari ni genaplah hari yang ke 15 kita berpuasa. So lagi 15 hari je lagi untuk kita sambut hari raya. Kejap je kan tak terasa pun. Tiba tibadah half way. Baca Quran dah juzuk berapa tu korang? For me masih banyak lagi yang tinggal. Harap sempat khatam sebelum Ramadan berakhir. Aamin ya rabbal alamin.


Sepanjang berpuasa tahun ni, memang jarang sangat kami berbuka di luar. Selalu memang masak sendiri jer and sebab ayah Anaqi pun busy outstation. So memang takde keluar. Tapi kebetulan hari tu Yeyye balik outstation, kitorang pergilah picked up di KLIA and terus ke IOI City Mall untuk berbuka puasa. Sampai je terus cari Dookki Topokki Buffet Restaurant. Senang jer nak jumpa, restoran ni disebelah Ice Skating Rink, Level 1.

Honestly, this is my first tried to Korean cuisine. Haha seriously. Rasa macam noob pulak. Tapi memang first timelah. Restoran ni buffet ya jadi memang boleh try semua jenis makanan. Pelbagai pilihan makanan juga yang ada, memang sampai kitorang tak tahu nak choose mana satu. So, really recommended to beginners la yang nak cuba Korean food. Alhamdulillah sedap juga ya HotPot Topokki ni? The gravy is actually a mixture from a clear soup and sauces. So, it's way different from instant noodles kinda soup la. Sebab this is my first time, so before memang I thought rasa macam instant noodles but it's actually not and way way different. Memang sedap serious. 

Selain HotPot Topokki, ada juga Kimchi Fried Rice, pelbagai jenis ramen, odeng, rice ball, seafood, pelbagai jenis sayuran, Korean fried chicken, kimchi, tteokbokki and macam macam lagi. Tteok bokki pun sedap gila okayyy kenyal kenyal gitu and dorang ada 6 jenis tteok bokki! 


Pelbagai jenis ramen dan pasta.


Korean fried chicken, chicken balls, fries etc. All kids friendly. Tak pedas and rangup! Semua makanan di Dookki adalah free flow buffet ya.


Odeng. Ada macam macam jenis and you all boleh pilih nak from clear soup (left) or red soup (right).


Tteokbokki! Tteokbokki sahaja ada 6 jenis pilihan. Ada plain, cheese, pumpkin, keladi and dua lagi pun plain tapi jenis lain. Seriously sedap. Siap ambil dua kali. Masa tulis ni pun rasa macam lapar tteokbokki haha. Rasa dia memang masuk dengan HotPot Topokki tu.


Beef ball, chicken ham, tauhu, corn, crab meat etc. Jangan risau tentang status halal ya kerana kesemua makanan di sini semuanya halalan toyyiban.



Ni diaaaa haa jenis jenis sos di Dookki Topokki Buffet Restaurant. Korang boleh pilih nak pedas gila or mild je. Semua ikut selera masing masing. 


Anaqi nak suap Mama tapi mata tetappp ke kamera.


Yeay ready to boil dalam HotPot! Yes marinated chicken, lala, mushroom semua ada. 


Heaven on earth! Datang pula dengan cheese ring panas panas ni. Boleh balut ayam or tteokbokki dengan cheese tu. Sedap bak hang!



Sempena Ramadan ini, mereka juga ada menyediakan promo Ramadan Special juga! Promosi seorang dewasa cuma RM 35.80 untuk free flow buffet ni tau! Berbaloi sangat kan.. For me, sangat murah dah tu untuk harga buffet. Kalau korang student lagi pun bolehlah ajak kawan kawan buka sini nanti. 

Buat non muslim, sama juga promosi untuk lunch cuma berharga RM29.80 dan untuk student cuma RM27.80. Promosi valid pada hari Isnin hingga Jumaat pukul 11.30 pagi hingga 4.30 petang sahaja ya.

Bagi korang yang tertanya tanya desserts nya apa pula kan? Desserts dia memang korang pun sukaaa. Favourite semua ni! Tapi belum ada lagi ya sekarang. Dookki Buffet Restaurant akan memperkenalkan menu desserts mereka nanti iaitu Matcha and Chocolate Bingsu!

 

*COMING SOON*
Chocolate Bingsu


*COMING SOON*
Matcha Bingsu


Dookki Malaysia IOI City Mall Putrajaya

Address : L1-12B, IOI City Mall, Putrajaya

Operating hours : 1130am to 10pm

Contact No : 03-86854439

Facebook : https://www.facebook.com/Dookki-Malaysia-IOI-City-Mall-737615759914031/

Instagram : https://www.instagram.com/dookki_malaysia_ioi_city_mall

Website : www.dookkisg.com

Google Map : https://goo.gl/maps/RjniuHZaJtK2

Waze : https://www.waze.com/zh/livemap?h=w282fkxsz @ Dookki Malaysia IOI City Mall

Thank you for reading!

Much love,
Ajwin Ajeera

Sunday, December 30, 2018

NAMIR Grapefruit Soothing Makeup Cleansing Gel Review

Assalammualaikum and hi everyone!

Anybody ever heard NAMIR brand before? NAMIR is actually a skin care brand, which is made in Taiwan. Ya, rasanya produk ini baru je nak berkembang pula di Malaysia. I am glad that I got to try their Grapefruit Soothing Makeup Cleansing Gel. I am using it for almost a month now and I am super love this makeup cleanserrrrrr! I even brought one inside my handbag whenever I went out because the size is just nice to fit in most of my bags and senang gila pakai and cuci segala makeup bila nak solat. Like seriouslyyy. Sebabnya ialah I memang jenis suka pakai liquid eyeliner, so paham pahamlah bila pakai liquid eyeliner ni memang kalau nak cuci, kena guna makeup cleanser yang bagus kalau tak habis merah la mata korang. Nak kena tonyoh tonyoh and all. So masa I dapat tu memang terus try, sekali seriously senang gila nak remove my eye makeup! Liquid eyeliner and my waterproof mascara all vanished like that. Tak perlu pakai kapas and gosok kuat kuat pun. Also, I was actually cuba pertama kali masa kat luar, so I just basuh muka and cuci macam pencuci muka biasa tanpa tengok cermin pun. Lepas tu baru tengok cermin and I was like, OMG clear gila weh!


Tapi korang jangan ikut macam I! You have to actually use this with dry hands and face. I pergi basuh macam pencuci muka. But it still work ok! Takde beza pun. Still kasi licin terus muka I. If you have any beauty tool/Foreo, maybe lagi work wonder sebab boleh cuci dan massage sekali your face. 

Also, if you wanna know why I really wanna try this NAMIR Grapefruit Soothing Makeup Cleansing Gel, is because it is NOT only makeup remover but it is also act as face cleanser and moisturizer! Sebabnya ialah bahan bahan yang ada dalam makeup cleansing gel ini yang buat dia bertindak macam tu. So bila masa anak I meragam, or if you are a super busy person, dah tengah malam tak larat nak buat night skincare routine, you can just this NAMIR cleansing gel. It does it all for you. Remove makeup, cleanse and moisturize. Pakai satu ni je pastu boleh terus tidur. Alaa semua orang ada masa masa yang kita super tired dah malam pastu memang malas nak pakai satu satu semua ni kan. Don't deny it! Haha.

Bahan bahan utama dalam NAMIR cleansing gel ini juga semuanya menggunakan bahan semulajadi. It has grapefruit oil atau minyak limau gedang. Berdasarkan nama, ini memang bahan utama. Limau gedang/Grapefruit siapa tidak tahu, rich with Vitamin C, has anti inflammatory effects and soothes tension. Jangan tak tahu, bila ada ingredient yang anti inflammatory effect ni, walaupun kulit korang jenis sensitif, berminyak atau kering pun boleh guna juga cleansing gel ni. Malah, sangat sesuai especially to those yang ada kulit sensitif. Sebabnya? NAMIR cleansing gel ini TIADA minyak mineral, TIADA alcohol, TIADA pewarna, TIADA paraben, TIDAK dicuba terhadap haiwan, TIADA heavy metal, TIADA pewangi tiruan dan TIADA bahan bahan pengubahsuaian genetik. Bau NAMIR cleansing gel dari ekstrak limau ni pun sedap tau. Rasa relax je bila sapu kat muka. Bukan bau bahan kimia no no.


So this is me with full make up on. Foundation and all.


Tadaaaa! Lepas remove makeup dengan NAMIR Grapefruit Soothing Makeup Cleansing Gel. Senang, pantas. Tak perlu gosok kuat kuat pun kat muka. I did not use cotton pad or any beauty tool. Senang jer cuci. Dahla 3 in 1. Kalau penat, boleh tidur terus. Dia dah siap cleanse and moisturize. No worriesssss. Kalau korang nak cuba, boleh beli kat IG NAMIR , www.tian-ishop.com , LAZADA atau 11StreetMY. Harga pun sangat berpatutan. Produk wajib cuba!
You'll not regret.

Thanks for reading!

Much love,
Ajwin Ajeera

Wednesday, December 19, 2018

Althea x The Butterfly Project Christmas Party

Assalammualaikum and hi everyone!

For those yang mengikuti my Instagram, sure tahu I ada ke Butterfly x Althea Christmas Party last week. I am lucky though, almosttttt want to cry bila tahu I got invited by The Butterfly Project and Althea BECAUSEEE I know hundreds of girls yang apply untuk ke gathering party ni and due to limited space, mereka hanya boleh pilih 30 orang blogger sahaja. Yes, I am one of the 30 girls. I just start to blog back few months ago, and saja sajalah apply dan bila terima email tu, rasa macam memang tak sangka sangat. Thank you for recognize me :')


First and foremost, before I start sharing my experience during Butterfly x Althea Christmas Party, I would like to thank our sponsor, Althea Korea! Thank you so much for sponsoring this Christmas Party and showering us with lots lots lots of gifts! Seriously weh, banyak sangat dapat gift. Masa Tammy aka Mamasan bagi welcome speech, Tammy terangkan kita kena buat apa semua and semua aktiviti tu ada bagi gift! Lepas tu ingatkan dah habis hadiah, sekali nak balik pun dapat hadiah lagi besar! Ok tak sabar nak share kat korang!


Butterfly x Althea Christmas Party tahun ni diadakan di ChubbeeCloud , Damansara Utama. Very cosy and cute cafe to hangout. Masa sampai je I terus masuk ke dalam cafe and dengar welcome speech by our Mamasan, Tammy and we got our ticket to enter the wonderfully magical world, Althealand! 


So the first thing I did was of course taking a photo at the special Althea Christmas Sticker Photobooth by Tagbooth. Ini adalah photobooth pertama di Malaysia yang ada sticker ok! Lepas dia snap gambar kita, kita boleh edit sendiri nak letak sticker apa dan kat mana dalam gambar kita tu. Best kan?


Inilah hasilnya! I edit sendiri tepi tepi tu letak sticker :) 

After taking photo, I masuk semula ke dalam Butterfly x Althea Christmas party dan terus disapa manis oleh Melissa, one of Althea's elves that day. 


Melissa memperkenalkan new babies from Althea which is this Althea Flawless Creamy Concealer! I tried it and it is super creamy, pigmented and easy to blend! Concealer is actually one of my MUST HAVES product sebab my dark circle is quite teruk. So walau macam mana pun I akan pakai concealer jugak kalau nak keluar. So bila Althea keluarkan produk baru, concealer ni, memang I sangat teruja. 


Comes with 4 shades for now, which is Vanilla, Ginger, Honey and Mocha. Anda jangan risau, inshaAllah Althea akan kembangkan lagi their shades in the next future. Yang penting, Althea bring us a an excellent quality of concealer guys! Congratulations!

Anda boleh click SINI untuk order Althea Flawless Creamy Concealer ini ok?


Sambil check out Althea Flawless Creamy Concealer, jemputlah juga cuci mata dengan produk produk Althea yang lain. Semuanya harga sangat berpatutan dan kualiti yang terjamin. Shopping kat Althea pun senang, delivery cepat walaupun packaging kita tu is directly from Korea ok. Setakat ni my experience beli dengan Althea semua tiada masalah. Packaging pun comes with very cute and nice box. Not forget to mention, FREE DELIVERY to Malaysia! Tu paling best for me. Basically korang kena beli 2 items ke atas. Kalau satu item saja mereka akan charge you RM18 for premium delivery. Kalau 2 items ke atas you dapat free delivery. So baiklah order terus dua barang kan? Hehe.



Next, I terus ke bath tub full with Althea Christmas box ni! Dari jauh tengok all the box kat situ,geram nak pegang haha. Sebab selalunya Althea box warna light pink, tapi this time in conjunction with holiday season, Althea keluarkan limited edition Christmas theme box ni for December! Looking so sleek, and classy! Lain dari yang lain, sebab selalu Christmas theme mesti white/red kan, but this one macam warna navy blue, tapi tetap terasa holiday season vibes tu.


Our next activity is this Claw Machine with Althea Elves! 



Each one of us got 5 tokens to try out our luck here in this claw machine. Nervous weh! Haha. I never ever got lucky bila melibatkan game seperti ini. Tapi of courselah excited nak main! But you know what..... token pertama I masukkan, terus dapat catch the ball!!! Hahaha. Sumpah menjerit jerit. Cuma malangnya tiada gambar atau bukti yang sempat direkodkan huaaaaaa sedih. But I'm still happy first time masukkan terus dapat. Tapi yang tak bestnya tak dapat nak main banyak kali haha sebab kejap je dah dapat. So easy one lah. Gimme more adventure please haha 😂

So nak tahu tak apa yang I dapat? Jeng jeng jeng...

I got this!



It is an Althea Discount Shopping Voucher!! 15% OFF for any Althea Exclusives. Best part is, this voucher is only for Althea concealer, lip tint, eye glitter and body mist. I mean, what? Concealer? I just checked out their concealer kottttt haha and now got discount voucher some more. So of course lah, terus add to cart!


Grabbed my Althea Flawless Creamy Concealer using the voucher that I won! Tapi sedih sikit (not sikit, banyak ok), I just missed their promo Buy 1 Free 1 for this concealer....... Not my rezeki this time. Untuk anda semua, do not worry, anda pun boleh dapat 15% OFF tau by using Mamasan's referral code, TAMMY15. Boleh guna sekali jer for each Althea's account so guna sekarang guys! Jangan terlambat macam I tengok dah melepas promo :(. Tapi I masih boleh shopping lagi guna Mamasan's referral code pulak lepas ni. Thank you Mamasan! Love!


Moving on, dah main game and ambil gambar semua, time to check out the desserts table! Desserts table so cantik, so magical. Just look at those beautiful balloons.. You guys really did a great job. About desserts, I am such a sweet tooth. Memang pantang nampak kek. I am so amazed semua kek and desserts ni cantik cantik ok! So neat, beautifully done. Kudos to the baker, Askjoey !

  






Cantik kan semua? I am so gonna keep AskJoey name. In case in future nanti nak buat birthday party for my son,Anaqi boleh contact mereka. Semua desserts bukan sahaja cantik dan kemas tapi sedap jugak! Cupcakes tak kering sangat, just nice for my liking. Madeleine, sugar cookies, semua sedap! I siap tapao weh haha sebab memang sedap. Sejenis-tak-boleh-bawak-pergi-majlis. Sangat memalukan -_-.


Kami turut dijamu dengan menu istimewa dari ChubbeeCloud, iaitu Kimchi Toast and Brown Sugar Boba Bomb Toast. Kimchi Toast sedappp dimakan panas panas. For the other one, first I thought, it is a blueberry toast. Rupanya bubble eating with toast, surprisingly not bad ya. Rasa macam makan jelly toast. Very good combination. Minum pula dengan Mermaid Vanilla Milkshakes and Hot Chocolate with Marshmellow on top. My favvvvvv! Feeling so festive already.



Happy face at Althea x The Butterfly Project Christmas Party 2018.


Yang paling tak tersangka sekali. They printed my faceeeeeee onto this marshmellow guys. Don't know how to say thank you anymore laaa. Feeling so grateful. Thank you so much! How come I not love Althea Korea and The Butterfly Project? I promise I will try to give my very best for the community and will always supporting Althea! Hugs and kisses!


Nearly come to an end, Tammy aka Mamasan announced the 3 lucky winners for the Best Dress of the day! Kriteria untuk memenangi Best Dress mestilah mengikuti tema pada majlis itu and I bet, mereka susah nak buat pilihan. Semua yang datang ramai sangat yang cantik cantik dan kreatif. Hadiah yang akan mereka menangi ialah metallic shoulder bag with full of goodies inside it! Bestnyaaaaa kan?


Tadaaaaa!
The 3 winners for the Best Dressed of the day.
Lia Hasty, Cindy Tong & Ayue Jean
Congratulations!
I personally love tiga tiga baju mereka ni. Satu macam Anna dalam Frozen, one more cute pinky reindeer and pinky winter. You guys so creative and it takes effort untuk menghasilkan semua look ni. Tahniah semua berjaya. Hugs!


That's just me and Sarah trying to slow talk to Cindy to let her share her Best Dress prizes with us. xD


Yay gotta meet Farah again! Cantik kan? <3 font="">


With all the beautiful girls. I am so happy to finally met some blogger yang I selalu tengok kat IG je, so nice to meet everyone of you, Tammy, Mira CikCit, Aiin Baharom, Innanie Ariffin, Nadratul Syazwana and so many girls. Tak terlist. Hope to see you guys again. 

For Althea, thank you again for sponsoring the Christmas Party. We are beyond lucky. For The Butterfly Project and Tammy, thank you so much for this opportunity. Much appreciated. I love you guys!

Cool photography credit to : The Butterfly Project and Fishmeatdie

Thanks for reading!

Much love,
Ajwin Ajeera