Wednesday, January 25, 2012

Udang Masak Serai

Assalammualaikum wbt..


Sebenarnya dah pukul 1 pagi ni saya tak boleh tidur, sebab petang tadi dah tidur! Kahkahkah. Buruk tak perangai tidur petang. Btw it's not call as tidur lah. Sebenarnya take a nap je. Cehhh tapi take a nap saya ada 2 3 jam jugak wakaka. So rasa macam nak update lah blog kejap. Nanti postpone postpone langsung tak update ha ngko. Tu yang blog tinggal sampai setahun 2 tahun tewww. 

By the way just nak update simple entry, resipi Udang Masak Serai yang hari tu duk sibuk cari udang tuu. Yes resipi ni senang bangattt. Sesuai sangat la untuk sesiapa yang suka makan pedas cili api tu ha sesuai. Senang and sedap. Cepat and mudah. 




Bahan-bahan :

  1. Udang segar (kalau nak tukar sotong pun ok kot tapi tak pernah try buat masa sekarang)
  2. Bawang putih (ambillah dlm beberapa ulas mengikut berapa byk udang)
  3. Bawang kecil (bilangan mesti sikit dari bawang putih)
  4. Cili api (nak pedas letaklah banyak mana yang kamu suka)
  5. Serai 
  6. Daun limau purut
  7. Garam
  8. Minyak
Udang tengah tunggu untuk ditumis dan dimasukkan ke dalam rumah baru (baca : perut saya) heh heh heh.

Cara-cara:

1. Panaskan sedikit minyak. Then blend bawang putih, bawang kecil, and cili padi. Cili padi kalau banyak lagi sedap. Marvellous you allll wah terlebih sudah. Then masukkan daun limau purut dan serai. Serai tu haruslah diketuk dulu ye. Hmmmm tulis entry pun air liur dah nak meleleh dah ni wakakaka. Yucks selekehlah awin.

2. Tumis bahan tadi hingga naik bau. Masa ni orang kat depan semua mula ke dapur untuk tinjau apa yang anda masak. Jadi step 2 ni just, tunjuk macho ok. Yes that is step 2.

Tengah tumis ni sedap bau dia oii.

3. Ketiga ni barulah anda masukkan udang. Udang kalau boleh just buang kepala dia je. Ekor dia tu akan membuatkan udang rasa manis ye. Udang manis masak lauk pedas pehhhh. Pastu masukkanlah garam sikit. Kalau nak ada kuah sikit, just tambah air tapi jangan banyak!! Tambah dalam setengah cawan pun ok. Sebab lauk ni kuah sikit macam rendang gitu kan.

So itu je cara-caranya. Simple kan? So harap ada yang cuba. Apa-apa pertanyaan, boleh je tanya.

Ni lah hasilnya Udang Masak Serai. Try okay! :)



Love, Awin.


23 comments:

lynnaiza said...

yummyyy gila nih!nak tryyy. ;p

Liyana said...

x pnh try lg udg tumis serai ni.. selalu tumis serai ni dgn sotong, kuah die jd kaler pink, hehehe

Ajwin Ajeera said...

lynnaiza,

tryla!! sedap :))

Ajwin Ajeera said...

Liyana,

oh yeke? waa cm best je.
kte tak pnah try sotong. nk try la nnti :)

Mohd Farwalis said...

errrr... bila iwal leh datang rumah merasa ni?

Ajwin Ajeera said...

hahaha
bila2 pun boleh iwal :)

maszull said...

assalamualikum awin...wah sedapnya lauk udang tu terasa lapar perut mama ni...:)

untoldhistory said...

nampak sedap lah kak awin! :D so yummy dummy. boleh bau serai smpai ke sini hhehe

Fazreen said...

awin ni kan. bila dia aktif kat twitter, blog mati. bila aktif dkt blog twitter mati. haha

HIJAU said...

alhamdulillah..pandai masak rupanya..seindah2 wanita adalah dia yang mampu menangkap hati suaminya dengan keenakan memasak

aizadalias said...

terliur pulak pagi2 ni..hehe =P

khairunnisa said...

sedapnya! nk tryla

ain itu mata. =) said...

wah cedapnyeee hihi pedas2 mmg best rase nak mkn 2 3 kali hehe

zer0xs said...

tetibe lapa... adessss

Ajwin Ajeera said...

maszull,

wsalam..hee thanks mama. tryla buat senang je :)

Ajwin Ajeera said...

untoldhistory,

hehehe tula cepat cuba.
nnti biar bau serai smpai sini pulak ;p

Ajwin Ajeera said...

fazreen,

hahahahaha nk buat cane..
setia pd yg satu je takleh nk byk2 hahaha

Ajwin Ajeera said...

hijau,

alhamdulillah..taklah sehebat mana tp boleh la sikit2. thank u :)

Ajwin Ajeera said...

aizadalias,

hehehe dapnye dapnyee

Ajwin Ajeera said...

khairunnisa,

yup! u should try! :)

Ajwin Ajeera said...

ain itu mata,

iyeeeeee kdg2 bila dh habis nasi pun rasa nk ratah gitu je udang tu huhu

Ajwin Ajeera said...

zerox,

hehehe haruslahh. mmg niat nk bg org yg baca makan pun wakaka

Love Razila said...

Pergh!! kecur air liur.
Nak try gak lah...HEHEHE thanks ya