Thursday, December 9, 2010

Machida, Tokyo.

Assalammualaikum. Hari tu saya ke Machida. Sebenarnya Machida ni jauh dengan bandar Tokyo tapi wikipedia kata Machida ni termasuk dalam Tokyo jugakla. So awak nak percaya saya ke nak percaya wikipedia? Okay mana-mana la ek.


Secara jujur dan terus terang, Machida tak berapa best pon. Macam takde benda sangat. Kitorang datang sini just sebab nak pergi ada satu kedai kain famous and sebab nak pergi ada satu kedai makan kat sini. 


Alhamdulillah jumpa kebab ayam halal. Ekeke. Lama uh tak makan ayam. Rindu dah ayam masak merah. Caneee ni.

Chicken Kebab!

Ni Udon tak silap. Sedap gila soup dia. Serius....

Yang ni pun sedap! Macam fish fillet makan dengan nasi pulut and mayonis. Okay jangan nak semua indah semua sedaplah kan. Jujur, yang ni muak sikitla.

Autumn in my heart. xD

Motor-motor kat depan tu untuk penghantaran pesanan susu Yakult kat rumah. Best ek? Thank you to Makpinat for the info. Ekeke.

Tak masalahnya mana gambar pergi Machida ni??? Tahu tak gambar-gambar kat atas ni sebenarnya belum sampai Machida lagi?? Okay upload sekarang.

Mama and Ernay.

Sorry makcik.. Tiba-tiba jer gambar makcik masuk ajwinajeera.blogspot.com. -.-'

Dah sampai sudah, Machida.

Kedai kain yang macam famous lah. Serius besar gila kedai ni and besttttttttttttttttttttttttttttt sangat sangat. Nak kain apa semua ada. Paling gembira, Japanese cotton memang cecantik! Buat baju kurung memang bestttttttttttttttttttttttttttttt. Eja best jangan nak banyak t sangatlah kan.

Dalam kedai kain. Nak tangkap gambar kain macam tak manis je kan so takdelah gambar kain yang digembar gembur best tadi. Ekeke.


Masa untuk lunch!!! Nasib baik ambik gambar depan kedai ni. Serius sedap uh. Ceh macam nanti nak datang lagi banyak kali je kan.

Nampak tak hot pan depan tu?? Haa yang ni kita kena masak sendiri ya. Jangan malas-malas.

Apa yang perlu dimasak??

Ni Ebi Okonomiyaki. (ebi = udang) Saya tak berapa suka yang ni. Tapi Mama kata sedap. Yang ni rasa macam cucur udang sikit. 

Ini Tako Okonomiyaki. (tako = octopus) Haaaaa yang ni sedap gila. Kacau-kacau semua ni dan masaklah di atas pemanas tadi.

Saya nasihatkan, kalau tengah betul-betul lapar, janganlah makan kat sini. Menyirap je tunggu masa tengah masak. -.-

Pastu bila dah masak, pandai-pandai lah potong sendiri and letak dalam pinggan untuk melahap. Nak hidup, kenala pandai-pandai ek potong sendiri. 
Hah pastu makan dengan mayonis. Terbaik wok.

Saya memang jenis tak makan banyak. Makan sikit jer. Potong kecik je letak kat piring. Okay mengakulah, saya potong kecik tapi tambah sampai 104 kali. :p

Take care!!!


19 comments:

cik kia said...

awin,nak kebabb jugak ! ;D

Tuan Din said...

Watashiwa Nihon totemo sukidesu.

Nad.Cydot said...

tako okonomiyaki BEST!!!!
walaupun tak penah pegi jepun , tapi selalu buat dekat rumah :)

joegrimjow said...

kirim ajinamoto satu

alien said...

yg bentuk spiral tu ape?
cam lobak ke

iamnerves said...

dalam banyak2 gamba
sy paling tertarik dengan kasut cik kapkeks tu.

w0w!!
kasut sekolah Spark!!(yg lekat2)..
waaa...gile nostalgia
kaler gold...spesial edition tu

=p

cik EPAL said...

tako okonomiyaki apa tah nama tu nampak sedap lah =)

mcjust.lol said...

waaa bestnye bila la daku nak sampai ke jepun... :(

paai said...

g sna melncong or cntnue stdy?

suffer8zine said...

fuyooo sedap2 makanan

Terkini : Rumah Berbentuk Telur | 100 Manusia Paling Berpengaruh Di Dunia

PINATBATE said...

nak gambar lagi dan lagi..isyhh! lamanya duduk Jepun..bila nak balik ni?

Abir Abhar said...

nanti nak balik Malaysia tak lepas. Sebab berat dah naik!

hanafijaafar said...

jepun tak snow2 lagi ke....? haku jeles dengan akak ajwin yang tak kne jalan susah payah dalam salji..

twinkle twinkle said...

waa autumm,,bestnyeee

Cute Mommy said...

yang kene masak sendiri tu nmpk mcm lazat sangattt...huhuhuh..

FTN said...

bestnya..tengok gambar2 kat blog ni rasa rindu nak pulang "kampung halaman" di Jepun tu..

oh daun ginko kuning tu mmg cantik..dulu2 suka baring atas daun tu amik gambar..haha

ザ-sylver-shooter said...

meh datang Nagoya
blanje makan Maguro steak--ikan rasa cam ayam , siries x tipu

pilotHans said...

potong kecik tp mkn 104 x? patutlaa cheeckbone makin naik! hehehe..btw, perasan ade golden shoes baru..beli kat sane ke cik ...

p/s autumn in my heart too..

RaafikJahat said...

Kebab ayam yang tak macam kebab. Hehe.