Tuesday, January 22, 2013

Lempeng Kari Ayam

Assalammualaikum..

Wah dah lama tak update makanan kan?! Ok kali ni kita bersiaran semula bagi membuatkan mulut-mulut anda semua berair (mouth watering. wth?) Menu kali ni simplest je you olls. Memang kejap je boleh siap lagi-lagi kalau Kari Ayam pun guna instant. Tapi kari ni tak instant la. Kitorang satu family memang suka sangat makan lempeng. Tapi lempeng biasa je la. Kalau lempeng kelapa ke,lempeng pisang ke sorry tak berapa nak masuk tekak huahua tak tau la kenapa. Tapi kalau lempeng biasa ni, memang berebut la semua.

Alahai nak bagi resepi lempeng macam segan je kan. Campak je tepung gandum, air, garam sikit, serbuk kunyit sikit masuk dalam blender, blend sampai sebati..settle. Serbuk kunyit tu jangan masuk segenggam pulak, sekadar nak bagi warna je. Bagi lempeng nampak kuning kekuningan sikit. Sebelum tu, masak kari dulu. Atau tak kisah la depends pada tekak engkorang nak cicah lempeng dengan apa. Tapi kalau stail saya, saya tak suka masak kari dengan santan. Suka jenis macam kari mamak la. Kira macam gaul serbuk kari dengan air pekat-pekat,banyak semangkuk, gaul sekali dengan daun kari. Mula-mula tumiskan bawang,then bila dah agak-agak ok tu, bau pun dah semerbak, hah masukkan pula bancuhan serbuk kari tadi. Tumis-tumis bersama sampai naik bau, then bolehla masukkan air. Masukkan ayam, kentang, garam. Haha senang je kan. Biasalah kerja kita mesti cari yang mudah je hihi. By the way, menu ni lah selalu kite masak kat Jepun dulu haha. Sebab santan takde, masak jelah kari tanpa santan pastu rasa macam lagi sedap je. Wakaka. 

Sediakan daun pandan and butter. Tapi sebenarnya lagi sedap kalau guna minyak sapi. Macam nak buat roti jala. Tapi minyak sapi takdok la masa ni.

Bancuhan tepung kittew..



Amboih. Dua keping teruih ni. Haha. Ok thanks to myself. Dah craving lempeng sekarang.


Thanks for reading!


15 comments:

Murni Asyikin said...

wahhhh..sedap nie kalo buat sarapan,makan petang2 dengan kari panas.

Wani Tralala said...

alamak terus lapar T_T

alien said...

selalu buat lempeng xletak kunyit.. suka yg warna asli,, hehe

Ajwin Ajeera said...

Murni,

betul3!!! adoi nk skrg laa tp malas hahaha

Ajwin Ajeera said...

Wani,

kannnnnn hahaha.

*baru balik pasar malam cari makanan* haha

Ajwin Ajeera said...

alien,

hehetak pernah try. sbb yg ni mak yg ajar..

Fazreen said...

resipi untuk bertambah comel.

aisyah sakaria said...

sedapnya lempeng! tp kt rumah saya selalu buat lempeng kelapa! cicah dengan sambal tumis. air kopi. klasik gilaaa! haha

Ajwin Ajeera said...

Fazreen,

grrrr ok thank you fazreen!! haha

Ajwin Ajeera said...

aisyah,

yup2! klasik sgt.
kalau kat kampung2 slalu mkn mcm tu.
tp sama jugakla kat umah ni, lempeng dh jd fav semua org hihi

RapunZeL DayNe said...

Whoaa..dap dap..nmpk pehh kari ayam tu. Kecur ayaq lioq d buatnya..
Cik ajwin masak sendiri kari ayam tu?

RapunZeL DayNe said...

Whoaa..dap dap..nmpk pehh kari ayam tu. Kecur ayaq lioq d buatnya..
Cik ajwin masak sendiri kari ayam tu?

Miss NR said...

Wah..bagus resepi Kak Ajwin ni. Boleh cuba :D

Ajwin Ajeera said...

rapunzel,

yee..senang jeee..tp kari yg fancy2 tak pernah try lgi la..haha

Ajwin Ajeera said...

miss nr,

cubala cubala hee :)