Saturday, April 7, 2012

Books I've Bought #1

Assalammualaikum all..


Hari ni saya agak busy and exhausted. Ramai orang datang rumah hari ni. Dari tengahari sampai malam. Sebabnya just nak betulkan peti elektrik kat luar tu. Saya ingat hari ni nak buat Macaroon. First time nak try tapi sebab ada tetamu datang and agak busy nak layan apa semua kan makanya saya tak buatla wakaka. Lagi pun minta tolong Abang belikan serbuk badam dari siang sampai maghrib baru balik. Geram je. Tula susah ek orang takde lesen ni. Kene harapkan orang je kalau emergency nak pergi kedai ;( Nanti dah duduk sorang nanti macam mana?? ;( Oh ye...saya belum announce lagi mengenai...saya akan berpindah dari rumah mama! Wakaka. Bukanlah berpindah sangatt. Jangan nak hiperbola sangat ye. Saya just akan tinggal di rumah lain. Rumah lama kami. Sebelum ni Mama bagi my cousin duk situ tapi sekarang dia dah kahwin and dah pindah cari rumah sendiri. So rumah tu kosong. Nak sewa kan, Mama kata cukuplah sampai disini saja...kahkahkah. Sebab lama jugak my cousin duk situ dari zaman dia anak dara sampai dah ada anak dua orang dah haha bayangkan lama tak. So kitorang macam rindu nak duk rumah tu balik and buat apa nak sewa kan, saya boleh duk situ untuk senang gi kerja sebab transport sangat marvellous. LRT sebelah je yee. Untuk sekarang, rumah tu still agak kosong. Just ada peti ais, meja makan kecil (just for 3 seats), and washing machine (tak tau elok lagi ke tak). Tapi bedroom set lengkap. Ada katil queen, meja solek and almari. Saya sangat happy dan teruja untuk stay sendiri heee. Boleh berdikari kannn. Tak sabar nak hias rumah tu cantik-cantik. Wallpaper and wooden floor tiles dah siap beli dah! WOODEN FLOOR TILES okay.... Boleh bayangkan tak macam mana rumah I nanti~ Auuuu cantiknya~ Wakakaka. Okay cukup. Taknak cerita lebih-lebih dulu. Tunggu ya~~~ Home decoration akan diupdate dari semasa ke semasa. ;)

So, lets back to the topic! Saya gunakan books voucher bernilai RM100 dulu dan dah selamat disemadikan di Popular, Jusco Cheras Selatan. RM100 hanya dapat 3 buah buku. Not bad lah kan. Tapi lebih RM8 tak salah. Kene tambah lagi RM8... Lagi RM100 pun dah selamat guna haha. Will update later in Books I've Bought #2 okay ;p




1. 1 Hari 1 Resipi - 365 Resipi Istimewa Chef Hanieliza

Laku keras okayyyyyy. Kau hado? Ahaks. Saya rasa buku ni sangat bagus. Cececeh padahal tak try lagi haha. Bagus sebab just bayangkan ada 365 resipi! Macam-macam resipi ada. Terus terang, saya tak reti sangat masak lauk-lauk ni, saya lebih suka baking macam tula. Sebab tak suka nak kupas-kupas bawang wakaka. Dengan adanya buku ni, nanti bila dah duk rumah sendiri boleh try ek. Saya beli buku resipi sebab yela pikir jugak untuk masa akan datang kan. Kita tak boleh berharap resipi kat internet jeeee. Nanti dah kahwin kene ikut laki tinggal kat pedalaman hulu hulu kampung memang hulu hah ambik. Line internet mana nak cariiii beb. Dah la tak reti masak, nak masak apa untuk laki kau nyahhhh. Wakaka. So saya takut. Dan terus ambil langkah dengan membeli buku ini. (Nasib baik dapat voucher, kalau tak dapat tak beli kot).

2. Panduan Asas Menghias Kek

I loveeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee this book so much!!!! Memang mengajar kita cara-cara hias kek dari A to Z. Complete dengan teknik aising, jenis jenis cakes nozzle, and semua lah. Tapi satu je la cara hiasan dia agak outdated sikit sebab sekarang ni kan macam macam jenis hiasan kek kan. Tapi who cares??? Janji tahu and belajar dari basic yang ada dalam buku ni :) Setiap hiasan kek pun ditunjuk dengan mengikut step-by-step. Contohnya begini,

Menarik kan?? Semua hiasan ikut step-by-step macam ni ;)


3. Traditional Malaysian Cuisine

Buku ni pun best juga. Tebal tau ni! Tapi tak setebal buku Chef Hanieliza tadi lah ye. Tapi complete resepi Melayu, India dan Cina. Serius best. Mungkin ada makanan India dan Cina yang kita teringin nak makan tapi macam was-was nak beli kan, so boleh masak sendiri! Wakaka. Tapi buku ni sebenarnya saya beli untuk dijadikan hadiah kepada keluarga angkat saya di Japan. Buku ni pun fully English. Buku ni best sampai rasa macam tak jadi nak bagi wakakaka.

So itulah hasil-hasil dari RM100 1 Malaysia books voucher saya. Kalau berminat, boleh cari di Popular ok. Another books hasil lagi RM100 will be in next entry. Lagi best!! ;p

Thanks for reading! :)


15 comments:

Fazreen said...

een beli semua buka tentang bisnes dengan voucher 200 tu.

Shakira said...

betul jugak eh, tak terpikir pulak kalau kawen pastu kene pindah tempat huluuuu gilagila mane nak refer resipi sobss

kene beli jgk buku masak camni

Ajwin Ajeera said...

fazreen,

awin beli semua buku masak2! hahaha

Ajwin Ajeera said...

shakira,

hahaha yup2. kita salu sgt pikir cmtu tu yg jd takut tu wakaka

hazanis said...

buku yg atas tu kita dah beli...:P

ieedaz @ mama_isha said...

wah adik akak nak duk berdikari sendiri nih...suke suke..nanti isha leh lepak kat umah aunty awin & bole jln2 naik lrt.. :p

amaruszati noor rahim said...

nama pun buku untuk panduan asas hiasan kek warna warni krim mentega. bila disebut asas, maka yang asas dan outdated saja yang dikeluarkan.

Ajwin Ajeera said...

hazanis,

buku tu mmg femes kan!! :D

Ajwin Ajeera said...

kak ngah,

boleh3! hehehe isha selalu2 la lawat aunty ye nnti boleh bawak jln naik lrt heeee

Ajwin Ajeera said...

amaruszati,

ok. is this the writer of the book?? Waaaaaaa thanks for visiting my blog! hehe btw yup, as i said above, who cares right? Ur book was just amazing. pls produce more! ;)

cik helena said...

yg satu hari 1 resepi tu kte ade!memey bagus bangat!terus pandai masak okey *over* hahah!

tp memang bagus la buku tu :)

Ajwin Ajeera said...

hehe aah ramai kwn2 awin n makcik awin pun ada buku tu. famous rupanya. nasib baik beli. nnti nk try hee
thanks kak hel. cant wait to attend ur wedding!:)

Cute Mommy said...

kita pon ader buku resepi 1 Hari 1 Resepi...dah macam2 resepi kita da cube...besh...

Ajwin Ajeera said...

waaaa bagussss
kite belum try pape lg wakaka

Syazwi Mazli said...

The 365 Resipi Istimewa Chef Hanieliza looks awesome. I could use a recipe book like that. I am totally gonna make somebody buy and post it to me. So dia ada dkt kedai Popular je eh? Thanks for sharing!