Monday, June 25, 2012

Kek Kiwi dengan Parutan Kulit Oren

Assalammualaikum..

Okay resepi ni dah tersimpan agak lama untuk di publish kan ye. Sebab rasa macam banyak benda sangat nak kongsi wakaka. Apa apa jela. Tapi sebenarnya nak bagitahu, bahawasanya kek ini sangat sedappppppp bagi saya lah. Best sangat makan sejuk baru lepas keluar fridge tu kan. Tapi masa buat kek ni, lepas siap tu belum sempat masuk fridge saya dah terus ngap dah wakaka. Mana tahan dah letak krim buah bagai pastu nak terus simpan dulu dalam peti es??? No no no...... Wajiblah kita potong one slice dulu masuk mulut kannnn. So sedap oo.. 

Amacam? Just look at my fresh cream tuuuuuu. So nyummy, moist and uhhhhh tak tahu nak cakap apa lagi wakakaka over gile. Jangan risau, kalau tak nak beli kek ni dengan saya, buat jelah sendiri. Wakaka. Nah resepi!

Kiwi Cake with Orange Zest

Ingredients,


1. 1/2 cup + 2 tbsp of butter
2. 3/4 cup of sugar
3. 1 1/2 cup of flour
4. 1/2 cup of milk
5. 1/2 tsp of vanilla essence
6. Parutan kulit oren about 1 tbsp or more if you love to
7. 1/4 tsp of salt
8. 1 tsp of baking powder
9. 4 eggs
10. Fresh kiwis - potong dadu
11. 1/2 cup of heavy cream, i used Vivo brand. Lagi best if guna Rich's brand.
12. Juice of half an orange


Process,


1. Ayakkan tepung, baking powder and salt. Ketepikan.
2. Mix butter and gula sampai betul-betul kembang. Then tambahkan telur, parutan oren dan vanilla.
3. Bila dah cukup sebati tu, with the speed on low, tambah separuh dari tepung tadi kemudian half susu then tambah lagi the remaining flour and milk. Mix sampai betul-betul sebati. But dont over mix.
4. Guna 9 inch cake pan, griskan dengan butter. Tuang batter tadi dalam cake pan and masak dengan suhu 250degrees 35-40 minit. Check kek selalu supaya tak over baked. 
5. Bila kek dah masak, biarkan kek sejuk secara semulajadi. Jangan nak masuk peti ais pula ye. 
6. Sementara tunggu sejuk tu, bolehlah kita perah sedikit jus oren, about 1/4 cawan laa. Atau 1/2. Terpulang. Saya tak measure pun. Ikut sedap tekak engkorang laaa. 
7. Then whip the heavy cream sampai betul-betul kental gitu. That means if juolls terbalikkan mangkuk tu, fresh cream tu takkan tumpah. 
8. Bila kek dah sejuk,potong tengah-tengah kek and yang bahagian atas tu set aside.
9. Yang dekat bahagian bawah tu, tuang jus oren ke serata kek. Then susun buah kiwi ikut suka hati.
10. Tuang fresh cream tadi atas kiwi yang anda susun tadi.
11. Then boleh la terlangkupkan (ayah apakah?) semula kek yang bahagian atas tadi ke atas kek tadi.
12. Sprinkle gula aising on the top and hias dengan buah kiwi mengikut cita rasa anda. Siap!!!!!

My Kiwi Cake with Orange Zest! Saya suka sebab bila makan kek ni, dah la best pastu siap ada aroma oren. Love itttt. Actually buah tu boleh tukar dengan strawberry. Cuma kat rumah masa ni takde strawberry. So guna jelah Kiwiiii. Tapi okay juga. Sebab kek ni manis dengan fresh cream lagi tambah pulak dengan masam kiwi. So yummyyyyyyyy.

Saya sengaja letak fresh cream lebih ni that's why meleleh semacam je tapi I loikeeeee.

Omg............. kahkahkah

Dah potong!! Siapa nak sepotong?? Makan ni dengan secawan teh aroma strawberry panas sungguh mengasyikkan.... Wakaka


Btw, saya dalam pembikinan 'Baking with Love', my baking video! Lepas ni juolls semua yang mengikuti resepi saya nilaaaa akan melihat sendiri video dan lagi senang kan nak cuba! Juolls semua tunggu okkay~~~ I am so excitedddddddddd! :D


Thanks for reading!!!


8 comments:

ieedaz @ mama_isha said...

aduhai...akak pose ni tau! awin suke le update mknan time akk pose..:(
mode: sabo jer la..:p

Ajwin Ajeera said...

HAHAHAHAHHAAHAHA
sorryla kakngahhhhh kite tak tau pun kahkahkah.
takpe esok kite pun puasa jugak. hihi

maszull said...

assalamualaikum ajwin...sedapnya kek tu...:)

Ajwin Ajeera said...

waalaikumsalam akak..
aah mmg sedap.. try la ;)

Sepul Lupes said...

melaparkan betol... haha

Mohammad Sazmi Selamat said...

nyamannye tengok!..nyummie :D

aizadalias said...

nak tempah untuk raya boleh x =D

Ayie Abas said...

nmapak mcm sedap..nk rasa sikir boleh???