Wednesday, May 23, 2012

Ayam Masak Merah

Assalammualaikum..

Wah jangan nak dah sebulan tak update sangatlah kan! Wakaka. Banyak sangat perkara menarik and resepi best-best yang tertunda.. Isk. Before ni agak busy and camera pun takde, so bila camera takde tu, mood blogging pun akan jatuh jugakla kan wakaka. So sekarang ni dah dapat balik camera, so insyaAllah akan terus rajin update hihi. 

By the way just want to share resepi Ayam Masak Merah yang simple sangat sangat simple. Memang makanan favourite saya lauk Ayam Masak Merah ni. Malam semalam pun dah teringin sangat nak makan. So ni la juadah dinner kami malam semalam. Mama cuti masak one day! Ekeke. Memang sedapppppp. Kaum kaum lelaki kat rumah ni (read : papa, abang, adik) bertambah-tambah makan. Heeeee suka hati kan bila orang suka :))

Simple je resepi ni. 

1. Ayam seekor potong kecil. Basuh dengan tepung. Then lumur dengan serbuk kunyit and garam. Goreng separuh masak.

Ayam yang menjadi mangsa pelahap rumah ni hahahaha *gelak jahat

Ayam yang sudah digoreng~ 

2. Bawang besar 1 1/2, bawang putih 5 ulas, halia 1 inci, cili merah 10 tangkai di kisar.

3. Bila minyak dah panas, tumis bahan kisar tadi sampai agak agak kering. Tapi tak kering sangatlah ye.

4. Masukkan 2 biji tomato yang dipotong dadu.

5. Masukkan sos tomato. Jangan banyak sangat. Anggaran dalam 2-3 sudu. Then masukkan stok ayam and sedikit garam.

6. Kacau kacau kacau. Then rasalah sikit kuah anda tu. Kalau perlu tambah pape, tambahla ye. Then boleh masukkan ayam yang dah digoreng tadi. 

7. Siap!!! ;))

Senang je kan. Siapa-siapa yang minat Ayam Masak Merah tu bolehlah cuba resepi yang simplestz ni kayyy! 


Bau pun dah sedap~~~~~~ Cubalah! Hihihi.

Thanks for reading!

20 comments:

Syuhada Nasya said...

lapa pulak tgok ayam masak merah tu hehhe

Sepul Lupes said...

waaaaaaaaaaa luv it~ + kalau letak kacang pis...~ waaaaaa lapar sudah....

Ajwin Ajeera said...

syuhada,

hehehe samala kita!! sbb hari ni tak masak lagi!! haha

Ajwin Ajeera said...

sepul,

yup2, letak kacang pis or kacang pnjg pun sedap jugak tuu

Natasha said...

tbe2 terasa lapa balik

(:

p/s: hye win2~ lame dong ta dengar kanar kamu! (:

Rara Nasiha said...

auwww, sedapnya. :)

ieedaz @ mama_isha said...

fuyoooo....masak utk dinner tu!!! cayalah adik akk!:)

Muhammad Rafiq bin Hasrudin said...

wah nampak sedap.. nampak jela kan..heehehehe

maszull said...

assalamualaikum ajwin....wah !!! pandai masak yer mesti sedap rasanyakan...:)

Fazirah Haneedah said...

wahhh lapar :(

Ajwin Ajeera said...

natasha,

hi natasha! hehehe baru start update ni setelah sebulan ekeke

Ajwin Ajeera said...

rara,

not badla rara. try it!;)

Ajwin Ajeera said...

kakngah,

hhehhee first time tuuu wakaka
pastu terus mama suh masak je utk hari2 mendatang wakaka

Ajwin Ajeera said...

rafiq,

nmpk and rasa pun sedap..
tryla sendiri

Ajwin Ajeera said...

maszull,

wsalam kak.. hee bolehla. akak mesti masak lg power punya kan ekeke

Ajwin Ajeera said...

fazirah,

hehe simple je ni. kejap je dh siap ;)

maisarah lani said...

tempting nya :O

Ajwin Ajeera said...

hehe kita pun rasa nk makan lg je ni. tp asyik mkn ayam la pulak wakaka

amalina sahaja said...

ya Allah sedapnyaaaa nampak


*pengsan sambil drooling*

Ajwin Ajeera said...

haha try laaaa;p