Sunday, February 21, 2010

Hambuyat a.k.a Boyot

Dulok mek dah ngeso Kuih Cincin dan Kelupis dari Sarawak.Kali tok,ada sigit gik makanan tradisional dari sia iaitu Hambuyat or keluarga mek tunggah benda tok as a Boyot.Okay mesti kitak rasa singkol kenak Boyot kan?Haha.Mek pun sik tauk kenak.Sejak zaman dulok gik sidaknya tunggah kedak ya.Sampei la kinektok kamek urang tunggah makanan tok Boyot.Iboh tetak.Even nama Boyot nang lucu.-_-

Boyot nang makanan kegemaran kamek.Iboh kamek jak,sigit family kamek pun sama.Mun makan,mesti redak sik bulak punya sebab Boyot nang nyaman antap! OMGuess,dah ponek dah kinektok.-_-

*******tett tettt tetttt tettt***********
(bunyi translation ke bahasa kebangsaan)

Dulu saya dah tunjuk Kuih Cincin dan Kelupis dari Sarawak.Kali ini,ada satu lagi makanan tradisional dari sana iaitu Hambuyat atau keluarga saya panggil benda ni as a Boyot.Okay mesti awak rasa pelik kenapa Boyot kan?Haha.Saya pun tak tahu kenapa.Sejak zaman dulu lagi mereka panggil macam tu.Sampai la sekarang kami semua panggil makanan ni Boyot.Jangan gelak.Even nama Boyot memang lawak.-_-

Boyot memang makanan kegemaran saya.Bukan saya sahaja,satu keluarga saya pun sama.Kalau makan,mesti habis tak tipu punya sebab Boyot memang sangat sedap!OMGuess,dah terliur dah sekarang.-_-

Mama kamek polah Boyot ari ya.Khas untuk kamek.:')
So,saja snap gambar untuk kitak semua nangga.
Baru blogger kan.


Kalau peringkat atas ni,selalu dah selesai masak and boleh dimakan dengan lauk pauk. Hambuyat sama saja macam nasi.Makanan ruji bagi orang sia.
Tapi kalau untuk buat dessert,teruskan dengan langkah-langkah dibawah.



Tambahkan gula melaka dan susu sejat.


Sedapnyaaaaaaaaaa.Okay bai.

15 comments:

farwalis said...

sluuuurrrrrrrrpppppppppppppp~!!

Anonymous said...

Hi Ajwin!
mek rindok ambuyat juak..
tp nang lucu tunggah boyot..haha
bhasa keluarga ktak kali ya?:)

FarhanaDr said...

Ouh.. Sarawak ke.. Setau ku, ambuyat ni makanan orang2 sabah.. Hehe.. Penah dijamu tapi tak reti nak makan.. Ahaks.. ;p

~ lama tak dengar org berbahasa sarawak yg pekat bgitu.. ngee.. syiok dengar.. eh silap.. baca.. huhu..

Ajwin Ajeera said...

@ farwalis

apa slurrp2?
igt ni slurpy ke?
wakakaka

Ajwin Ajeera said...

@ anonymous

hi!
samala kmek urg!:D
mek pun pikir kedak ya juak.
bhasa keluarga kitak pulang pa ya?

Ajwin Ajeera said...

@ farhanadr

yup.makanan org2 sabah n srawak juga.
sama je.hehe

haha.okay lepas ni sy tulis dlm bhasa swak jela dlm blog.hihihi

lAl said...

Aku suka makan ambuyat nih...ehehe

lAl said...

Aku suka makan ambuyat nih...ehehe

joegrimjow said...

xpernah makan dan...

nak skit
hehe

Miss Lula said...

kawan pernah cakap makanan ni sedap tapi tak pernah try.

giler memang terbaek kan kiter baca article ni time2 lapaq. muahaha~

Melz said...

wah² nak sikit boleh ? Miahaha sikit jer tak banyak hak²

Nurul Ain said...

igtkan awin bebel ape la kt atas tu..rupenya loghat s'wak..

*loghat ke..urm...

(^.^)

ChiLaBaey's said...

Hambuyat makan dengan lauk tu saya selalu makan semasa di Sabah, tapi untuk dessert tu tak pernah try tapi macam sedap jer.... :)

zac zirwan said...

boyot tu cm agar2 ke?

Imz Jentayu said...

wahhh..meleleh air liur msk blog awin ni..hehe