Monday, February 2, 2009

Betong,Thailand

Assalammualaikum n hello semua!
wah.lamanya cuti berblogging.
serius rindu gila ok!
:D
1stly,thank u pd semua yg hantar msg selamat pd aku ye!!
Syukur Alhamdulillah aku selamat datang dan selamat pulang.:)
aku pun dh rasa janggal nk tulis blog.
haha

Info-Info Menarik

* Menu istimewa sepanjang kat sana ialah Sup Kaki Lembu dan Perut Goreng.
Perghh.Sedap gile~

* Kalau kat Malaysia,perempuan selalunya umur 20-an dah boleh kahwin dan lelaki pulak umur lewat 20-an kahwin.Tapi kat sana,perempuan dah boleh kahwin umur 14-15 tahun.Kalau umur 20 tak kahwin2 lagi,kira anak dara tua la tu~

* Aiskrim Goyang dessert paling sedap kat sana.Tapi susah skit nak dapatkan di bandar.Kena masuk kampung2,baru jumpa.Sebelum makan,kena goyangkan skit aiskrim tu.

* Bandar sebelah Betong ialah Yala.Untuk sampai ke Yala dr Betong lebih kurang 1 jam. Kat Yala sekarang ni tgh ada krisis and dorang main baling2 bom dan tembak-menembak.Rasa takut jugakla kan.Kat bandar Betong pun askar bersepah jaga siap bwak senapang lagi.

* Motor boleh naik beberapa orang pun boleh.Nak naik 4 orang ke pun tak kisah.Polis takkan tahan.Dan hanya yg bawak motor tu je yg wajib pkai helmet.Yang lain tak pakai,takpe.

* Anak katak,belalang,ulat sagu,labah2 yang digoreng adalah snek mereka dan dijual di pasar2 malam.Gambar ada di bawah.



























33 comments:

The Reader's said...

Bestnyee :D
Makan sume okay ke?Susah tak nak cari yg halal?

Ajwin Ajeera said...

makan ok sgt2~
haha
kat sana makan heaven la.
tak susah.
just cari kedai org islam je.
:)

Fatul Akrul Ramli said...

wahhh..
dah blk da?
best x?
:D

mimie kusya said...

BEST giler jalan2 thailand! hehe

Ajwin Ajeera said...

baru ptg td smpai.
best la jugak.
:)

Ajwin Ajeera said...

To Mimie Kusya,

mmg best!
jomla kak jln same2.
hee

mr_kay said...

seronoknyer awyn..
mest best gler g saner kan..
kay tringin nk g sane...

Ajwin Ajeera said...

best gile..
jomla gi sana.
haha

Muhammad Nor Azim B. Nor Azizi said...

Wah2..selamat kembali ke tanah air..hehe
Lpas ni bleh ar ckp thailand..
Kap kung kap..sawadikap..=p

Ajwin Ajeera said...

haha
tankyu2..
:)
ckp thailand?
boleh je.
thailand.
haha

احمد نظيف بن اسحاق said...

Alhamdulillah selamat sampai..
Macam mana bercuti? Mesti seronok.. Banyak gambar yang cantik2.. Dah lama saya tak ke Bangkok.. Saya kalau ke bangkok mesti jumpa dengan kawan saya di sana..

fzalah said...

hye ajwin.
sane byk ulat ke...
dorg ni mkn benda pelik2..
huhuhu..

~tHe tRU cOloRs oF 'atiQahadnAn'~ said...

kiut miut si gadis bergambar..
bestnye holiday...

Ajwin Ajeera said...

To احمد نظيف بن اسحاق ,

ya.
agak seronok.
:)
tp jgn gi Bangkok sekarang ohh.
ada rusuhan kn..

Ajwin Ajeera said...

To Fzalah,

a'ah.
byk ulat..
mmg pelik!
rasa geli geleman kat sana!
:D

Ajwin Ajeera said...

To Atiqah Adnan,

haha
kiut miut ke?
tankyu byk2!!
(kmbang gle!):D

QueenWizza said...

bestnyeee g holidayy..
hehe..tgk kt pic tu cam org tu jual ulat. ye ke?
or i silap tgk. hehe..

Happy said...
This comment has been removed by the author.
_neo_ said...

cuti2 malaysia ke? huhu

atok said...

asal mase atok g dlu cam x best erk?
sbb atok x jelajah cam kak awyn kot.
eheh ;DD

Ajwin Ajeera said...

To QueenWiza,

a'ah.
kat sana ulat jd snek.
eei.
geli kn?
haha

Ajwin Ajeera said...

To Happy,

Wsalam kak wina!!!
yeke?
thank u~
hehe
klu akk nk edit,edit je.haha
(mke tak tau malu kn?)
email awyn;
ajwin_ajeera@y.c

Ajwin Ajeera said...

To Neo,

a'ah.
saje cuci2 mate~
huhu

Ajwin Ajeera said...

To Atok,

mungkin sekarang dh byk perubahannye..
lg satu mmg byk jelajah.
hee

Dakjaat™ said...

hai! .. =) nak comment .. pedas2 ..
hahah! ;p

header tu kan, nampak macam muka Diana Rafar.. (btol ke ejaan? ;p)

entri ni kan, menarik .. im so jealous dgn u yg dapat pergi melawat tempat bersejarah tu . yg ada patung batu komunis thailand tu . Hehehe! the rest, quite intersting ..

btw, i dah follow blog u .. =) nak tahu setiap pengalaman yang u lalui .. hope u dont mind k? ..

selamat berblogging ... =)

Happy said...
This comment has been removed by the author.
Happy said...
This comment has been removed by the author.
Ajwin Ajeera said...

To Kak Wina,

kakak!
sorry2~
email awin;
ajwin_ajeera@yahoo.com.my
hee
i'm sowwy kakak..x)

Ajwin Ajeera said...

To Dak Jaat,

hi!
nk comment pdas2 boleh je.
hee
Diana Rafar?
haha
mana adala.
wah yeke?
tankyu2~
bole2.
lg rasa happy adala!
:D

Sinido Ejat said...

halal ke makan kat situ

Ajwin Ajeera said...

mestila mkn makanan yg halal cik ijat oii..
kne pndai2 cari restoranla..
mcm kite gi jepun,china kn..

Sweet Thinker said...

satu benda je. kalo jalan kat negara yg hi risk, jgn amek gmbr ngan askar polis dia org. dah kena aim tue. hati2 yeahhh!

Anonymous said...

thai memang best,byak yang lazat2 kat sna,ade mase nk try gak ayam rempah sna,mesti sedap dan berkrim