Wednesday, April 7, 2010

a work of heart

Salam..Semalam,masa baru lepas mandi,saya pergi baca notis.Rasa macam dah lama tak check-check notis ni sejak sakit hati terlepas 2 hari dari tarikh permohonan nak hantar resume.Tak banyak notis dan flyers pun.Sebab dah nak habis sem kot.Pastu mata saya tertumpu pada satu flyer ni..Kat flyer tu tertulis...


Kempen Kesedaran Kanser
9 April 2010 (Jumaat)

> Majlis Perasmian dan Penutup
Tempat : Bangunan Sri Laksamana
Masa : 2.30 ptg - 5.00 ptg

> Pameran
Tempat : Speaker's Corner
Masa : 8.00 pg - 12.00 tghari

''Bersama Memerangi Kanser''

*cop akan disediakan*

Okay.Inilah yang tertulis dekat flyer tersebut.Memang tipu kalau saya cakap saya ingat semua yang tertulis kat flyer tu dan tulis di blog ni.Sebab saya curi flyer ni kejap.Jap lagi saya tampal balik k.Lepas saya baca flyer ni,hati saya macam tersentap.Secara tak sengaja,terkeluar air jernih dari mata saya.

InsyaAllah saya akan pergi pameran ini.Secara jujurnya,sebelum ni memang saya pergi aktiviti mana-mana sebab nak kumpul cop saje.Hanya cop saje yang berada dalam kepala cerebellum cerebrum dan medulla oblongata saya ni.Takde benda lain dah.Tapi kali ni saya sangat pasti yang kalau saya mengikuti kempen ini bukan kerana cop dah,tapi kerana betul-betul ingin memerangi kanser.Tapi habis berkempen,saya mintak cop jugak ah.

Serius,kalau awak cakap pasal kanser dengan saya sekarang ni,memang saya akan automatik tersentap tersenyap dan dengan semua maksud yang sewaktu dengannya.Contoh,sebelum baca flyer ni,saya memang tak tahu yang akan ada kempen kesedaran kanser ni.Pastu ada satu siang tu,saya tengah lunch dengan Deya kat Uptown.Tiba tiba Byha datang bawak tabung kutip derma untuk pesakit kanser.Saya terkelu.Tersentap weh.Saya senyap sorang.Rasa nak nangis.Tapi control wehhh kat Uptown ramai gila budak tengah beli makanan kau jangan nak nangis-nangis kat situ.Be strong!Be strong! Dan saya berjaya untuk tidak nangis masa tu. Kemudian baru saya keluarkan purse dan menderma.Dengan hati yang hiba sangat masa tu..Sedihhhh.

Saya dah jadi volunteer untuk Majlis Kanser Nasional (MAKNA).Harap sangat dapat membantu pesakit-pesakit kanser ini.Pesakit kanser sangat sensitif.Mereka sangat memerlukan sokongan dan semangat dari kita.Kasih sayang lagi utama.Saya ada google pasal cerita pesakit kanser.Bayangkan baru berusia 9 tahun dah menghidap kanser.Memang kita semua ada sel kanser.Cuma tidak aktif saje.Tapi kesian sangat kepada kanak-kanak yang menghidap kanser ni.Mereka masih terlalu muda.Banyak lagi yang perlu mereka belajar dan pelopori dalam kehidupan ini.Dan mereka sangat-sangat mahu belajar,bermain macam kanak-kanak biasa yang lain.Kesian sangat.Masa depan kita sendiri pun kita tidak pasti kan.Apatah lagi mereka.Pernah awak terbayang bagaimana perasaan mereka bila mereka memikirkan masa depan sendiri?

Okay bai.Saya nak pergi tampal flyer ni balik kat notice board.:)

20 comments:

joegrimjow said...

kancer payudara

soffya cik bulan said...

bagus tu....
semoga tekadmu kan berpanjangan..insy...:)

FahdiGhazali said...

Assalamualaikum awin..

Alhamdulillah, moga-moga usaha awin nak menolong orang lain yang ada penyakit kanser akan dapat satu manafaat lain, bukan untuk awin sorang saja, tp untuk semua masyarakat.

Saya faham, dan saya tahu, hari ni apabila bercakap pasal cancer, semua aware, tp x semua faham erti derita cancer tu. Baca artikel sahaja x sama dengan rasa peritnya kan?

InsyaALLAH, tolong dan gunakan platform MAKNA secara ikhlas.

Semoga hidup diberkati dan dirahmati

All the best! :)

Deya Zanial said...

cehh tk perlulah tampal balik flyer tu -.-"

.rafiq. said...

hati lu sangat mulia. gua terharu. gua saprot lu dari kiri kanan atas bawah.

okay pegi tampal jangan lupa bawak gam.

Nur -al- Ain said...

saya sebak baca entry ni.
saya hilang orng yang paling saya cinta sebab kanser.
benci kanser!

Ajwin Ajeera said...

joegrimjow,

err kenapa tiba-tiba?

Ajwin Ajeera said...

soffya cik bulan,

doakan sy.
InsyaAllah.:)

Ajwin Ajeera said...

FahdiGhazali,

Waalaikumsalam.
InsyaAllah..
Lets turning words into action!
:)

Ajwin Ajeera said...

Deya Zanial,

perlu tampal balik
nnti org tak baca.
hee

Ajwin Ajeera said...

rafiq,

tak cukup lg nk ckp hati sy mulia.
masih byk lg yg belum sy buat.:)
btw thanks!

Ajwin Ajeera said...

Nur al ain,

situasi kita hampir sama.:')
semoga kita kuat ye.

Jam,minit,saat.... said...

bagus la cam 2 awin..jangan hilang semangat untuk membantu diowang

. said...

yes yes awin kena tampal balik.
dah kira nakal tu pi cabut.
ohhh never thought yg awin sensitif camni sekali.
i feel touched by u (:

hemi said...

awin..any info u get?

Anonymous said...

kak awyn mmg caring(^^)

Nur -al- Ain said...

sorry 4 asking, ade ke sesape dlm family awin yg kene cancer?

coz, kalau masih at early stage, insyaallah, i have something that may help her/him

Nur -al- Ain said...

sorry 4 asking, ade ke sesape dlm family awin yg kene cancer?

coz, kalau masih at early stage, insyaallah, i have something that may help her/him

Nur -al- Ain said...

sorry 4 asking, ade ke sesape dlm family awin yg kene cancer?

coz, kalau masih at early stage, insyaallah, i have something that may help her/him

safwanz said...

salam...my family pon ade kene kanser.
kanser hati, kanser payudara, kanser rahim..huhhu