Monday, May 24, 2010

Day 2 - Your Favorite Movie

Assalammualaikum. Kenapa saya tak update projek ini mengikut hari ya?  -_-.Okay proceed terus.

Saya sangattttt suka tengok movie.Kalau ada kat rumah,memang channel kegemaran adalah 411,412,413 ya.106 pon kegemaran juga ya.He he he.Saya ni jenis tak kesah movie apa-apa pon saya layankan aje.Tapi paling minat cerita hantu and cerita lomantik-lomantik. Hehhh.*malu* Cite psycho-psycho bunuh-bunuh kejam-kejam pon saya suka juga.Saya ni bole tahanlah penakutnye tuh tapi tak tahu kenapa memang suka.Lagi rasa takut,lagi nak tengok.Teringat masa kat kampus hari tu,saya dengan Deya nak tengok cerita Jangan Tegur. Malam lah masa tuh.Pastu tak sampai 5 minit kot tengok,kitorang dah jerit-jerit macam apa.Haha. Memang standard la kan filem melayu starting mesti nak terkejut terkejut semua kan.So kitorang memang terkejut lah.Tahniah kepada Pierre Andre pengarah filem tersebut dan krew-krew produksi kerana berjaya buat kitorang menjerit sampai nak roboh Kolej Intan.

Pastu bila dah jerit-jerit macam tu,memang takde lah kan kitorang nak teruskan menonton.Terus tekan STOP dan bukak cite lain okay.Haha.Cite-cite antu ni kena tengok pada waktu siang je.Heh.Pastu saya memangggggg suka tengok cerita cinta.And saya memanggggggggg selalu nangis-nangis bila tengok movie ni.Serious suka. Dibawah ni adalah senarai movie yang saya suka ya. Ohh best best.

 50 First Dates
Bagi saya,cerita ni memang sangat sungguh amat sweet sekali.Wanita tu sakit hilang ingatan.Dalam masa sehari je,ingatan dia boleh lupa semua.So,lelaki ni memang sayanglah kan kat dia and sanggup setiap hari ngorat semula,berkenalan semula,dating (seolah-olah everyday is a first date) semula dengan perempuan ni.Gilaaaaaaa sweettttttt tahu tak.Sanggup dia buat gitu..Kalau anda sanggup tak?Hehe.

 500 Days of Summer
Cerita ni saya memang sure habis lah mesti semua orang dah tengok kan?And mesti ramai gilos jatuh chenta dengan cite ni kan?And mesti ramai dah tengok cite ni berkali-kali kan?Pergh cerita ni memang terbaik.

The Notebook
Cerita ni pon sweeeeeettttttt gilerrrsss.Paling rasa macam sweet habis masa ending tulah masa tahu lelaki tua tu bacakan kisah cinta dorang kat isteri dia yang dah tua and sakit lupa segala memori indah mereka dulu.Sweet kan?Nanti kalau saya dah bercinta,nak tulis nota dalam notebook juga lah.Pastu kawen.Pastu tua.Pastu suami tolong lah bacakan diari cinta kita tu kay.Saya tanak cakap.Nak dia tahu sendiri.So kalau saya dah ada kekasih,saya memang paksa ah dia baca blog ni supaya dia tahu sendiri.Wakakakakakaakaka.

 Titanic
Cerita ni sume orang pon tahu kot.Adik saya yang umur 12 tahun tu pon tahu.Belum akil baligh lagi tuh.Tapi tahu cerita ni.Biasa dia eh.

 P.S. I Love You
Cerita ni memang ahhhhh.Baru start 10 minit,dah buat saya nangis. Memang ahh.Tak puas hati ah kan.Okay jangan nak hiperbola sangat.Saya nangis sebab starting dorang gadoh-gadoh dalam rumah (ala standard la laki bini gadoh kan) pastu baru gadoh 5 minit,dah berbaik semula.Memang pasangan yang takleh gadoh lama-lama lah.Dah rasa rindu semua. Kira memang loving couple habis ni.Pastu esoknya tu suami dia tu meninggal.Gile sedih kan?????? Bayangkan perasaan si isteri tu..Dahla takde anak lagi.Balik rumah,sengsorang je.Tekanan gilers.And dia memang rindukan suami dia sampai sanggup call handphone suami dia banyak kali sebab nak dengar suara pesanan mesej tu jeh.Cedih cangattt..;((

 A Walk to Remember
Saya tak suka sangat cerita ni.Sebab ending wanita tu mati juga akhirnya.Sedihhhhhhhh gileeee k.Tapi apa yang boleh dipelajari disini ialah kadang-kadang cinta tu boleh memajukan diri kita sendiri.Boleh memberi kita satu anjakan paradigma ya dimana kita akan lebih berusaha dalam apa saja yang kita lakukan tak kesahla dari segi akademik mahupun kerjaya ya.Sebabnya ialah kita nak buktikan yang kita boleh berjaya pada pasangan kita dan kita memang akan nak buat yang terbaik demi masa depan masing-masing kelak.(eceh) And kita juga berjaya kerana kita mungkin dapat banyak kata-kata semangat,dorongan,sokongan, pegangan (okay pegangan tak eh haram eh) dari buah hati kita tu.Cakap macam ada pengalaman kan?Pergh.Dah boleh kawen ni.;p

Notting Hill
Cerita ni bagus.Suka sangat.Siapa pengarah dia?Rasa macam nak ngorat lah.Okay Awin ni cerita tahun 1999 okay.Jadi kemungkinan besar pengarah dia adalah warga tua ya sekarang.Sila lupakan niat anda ya.Petang tadi niat apa? Nak puasa ganti esok -Jawab Awin. Okay bagus.Teruskan niat tu saje.-_-.Saya suka cerita ni sebab ni cerita diantara seorang selebriti dan seorang lelaki biasa.Bayangkan seorang selebriti yang cantik ramai peminat semua tapi cinta hati perasaan dia semua hanya milik seorang lelaki biasa ni.Dan selebriti ni sangat baik dan setia ya.Percintaan dalam filem ni sangat-sangat ohh menyentuh hati..~

Soal Hati
Ini cerita melayu first yang saya beli CD pastu asyik nak tengok berkali-kali.Hahaha.Serious.Saya tak ingat masa tu umur saya berapa.Rasa macam dalam darjah 6 kot.Entah lupa.Tengok ah Afdlin Shauki pon kurus lagi masa ni.LOL.Yang pasti saya memang minat gile dengan cerita ni sampai lagu-lagu Erra Fazira dalam cite nih pon sume saya layan.Haha.Pastu suka sangat dengan watak Erra dalam cerita ni.Watak Nurul Ain.Seorang gadis yang baik,lemah lembut,berbudi bahasa,comel wah geram. 

 I'm Not Single
Hehehehe.Saya suka cerita ni!! Sebab heroin dia comel sangat-sangat.Heh. Faktor lain kerana hero dia hengsem.Okay faktor seriusnya ialah sebab cerita ni sweet sangat.Kahwin atas dasar keluarga.Tapi masing-masing tak kenal pon diri masing-masing.Pegi honeymoon macam dengan stranger walaupun hakikatnya adalah suami isteri.Haha.Comel comel.Kalau Adamaya tu bukan drama bersiri dan adalah sebuah filem,memang saya dah update dah sekali.

Anak
Cerita ni sedih..;( Saya memang venci sangat dengan watak Ida Nerina dalam cerita ni.Sebab dia sangat-sangat kejam.Kejam-est!Sanggup upah orang perkosa darah daging sendiri satu hal. Sanggup suruh darah daging gugurkan kandungan anak dia satu hal. Sanggup ambik janin tadi semata-mata untuk mengekalkan kejelitaan dia. Sanggup bagi darah daging dia setiap malam dihantui dengan bayangan bayi dia.Dah ah.Tak sanggup lagi nak tulis cenggini.;p

Gol & Gincu
Suka sangat cerita ni!Sebab saya memang suka Nur Fazura. Dia sangat cantik dan walaupun dia seksi ke,banyak kontroversi ke, saya tetap suka juga.And cerita ni memang best. Red Communication Sdn Bhd ya yang menerbitkan movie ini.Ceh sempat promote penerbit 3R tuh.;p Ini bukan sebab nak kipas ya.Harap maklum.

 Mohabbatein
OMGucci..Cerita ni saya tengok dah bape kali ntah.Memang tak terkira..Serious.Memang suka sangat-sangat dengan semuanya.Lagu semua best.Saya paling suka pasangan Karan & Kiran.Sebab Karan macam seorang lelaki poyo-poyo skema pemalu and Kiran macam seorang wanita yang lembut,baik,ayu semua gitu.Alahai.Memang sesuai lah.Cite ni best serious.Pastu dulu kecik-kecik masa tengah gile kat cerita ni,salu berangan kalau Gurukul tu universiti khas untuk perempuan atau unisex university,rasa macam nak pergi belajar kat sana aje.Gile cantik tempat dia.Baru pointer boleh dapat 4.00 setiap semester macam ni.;p (alasan semata-mata disitu ya) Pastu boleh sambut perayaan Holi baling-baling serbuk kaler-kaler kat orang sambil nyanyi-nyanyi macam dalam filem hindustan tu an an an.

Baiklah.Sampai disini saje bebelan saya.Scroll up.Asal entry kali ni sangat panjang? Ceh mentang-mentang dah lama tak update,sekali update terus all out kan.Sebenarnya banyakkkkkkk lagi movie saya suka tapi agak-agak ah takkan saya nak tulis semua.Ni dah panjang sangat dah ni.Ni pon entah ada orang baca ke tidak panjang-panjang ni?Haha.

Lagenda Budak Setan
Saya tengah tunggu cerita ni.=)
Sangat tidak sabar ya rasa dihati.
3 Jun 2010 tolong cepat sikit.

Thanks alot for reading.Appreciate it so much.=)


26 comments:

Anonymous said...

i'm first reader...wikikiki

Ajwin Ajeera said...

who's this?wah thank u so much! ;)

Fatul Akrul Ramli said...

awinnn.. :'(

Ajwin Ajeera said...

fatul!nape sedih?

Fahdi said...

Post kali ni menarik :)

haha.. ada antara filem2 tu mmg diakui sangat bes dan saya sendiri tgok 2,3 kali x puas2.

Tp still ada lagi yg x tgok dalam list. kene cari download ni :D

Ajwin Ajeera said...

time kasih time kasih..
sgt terharu ya.;)

yg mana satu tu?;D

hannamaruku said...

the notebook, ps i love you, a walk to remember.

sape tak nanges tgk cte ni, meh i lempang!

Ajwin Ajeera said...

hahahaahahha
memang sedih kan?
suke gile cite2 tu sume~~~

[z@ck] said...

lagenda budak setan mcm best..

Deya Zanial said...

awinnnnn ade tk cerite 50 first dates dengan ps i love u? nk tengokkkkkkkk ! kalau tk de sila download nnt bg kat deya tau? pleaseeee. kalau tk kite putus kawan. haa amacam? HAHAHA !

btw, hana tiga tiga cerite tu i tk nangis pon. sebak je. kene lempang gak ke?

Ajwin Ajeera said...

zack,

haha
cite tu based on novel actually.
drpd tahun 90-an gak kot..;)

Ajwin Ajeera said...

deya,

takdela..mmg takde movie ape pon dlm laptop awin ni..haha
download lah sendiriiiii
ala ngengadeeee haha

.rafiq. said...

baik ah entri ni. yg last tu mcm best. jom ah pegi sekali hehe..

semalam berbuka makan apa? hehehe

Ajwin Ajeera said...

apa yg baiknye?haha
ececehhh~

makan hati.LOL. hihi

kembatolo™ said...

citer hindustan pun ade..haha..vote for bollywood..ngaa~

korea tade ke?

s e h a said...

yes yes ade jugak orang tunggu lagenda budak setan
im waiting for this muvie tooo
gile looking forward nak tgk cite tu
sbb i read the novel
so tanaklah letak harapan tinggi sangat kan dekat cerita tu sbb selalunya memang tipikal
cerita adaptasi dari novel ni memang mengecewakan
contoh sudah banyak ya
twilight , ayat2 cinta , blah blah blah


dan ini satu2nya cerita melayu yang dinanti
sebab before ni memang tak tengok cerita melayu dekat wayang
bazir 10ringgit
hahaha


exited gilers
=P

yun said...

ps : i love u.
owh....ngis larh.
bnyk kli tengok still touching.
country dowg sngat cantek r.

Ajwin Ajeera said...

izuddin,

cite hindustan is my favourite ok!!
byk lg sbnarnya cite hndustan yg sy minat tp list mcm dh pnjang sgt je..haha

cite hindustan layan nangis2 best oh..

cite korea/jepon minat juge..
tp mostly yg bukan filem..
yg drama2 byk..

Ajwin Ajeera said...

seha,

hahahahaaha
sy pon excited ada jge org tunggu sama ni~
haha
oh mmg kebyakan org yg tunggu movie ni adalah org2 yg mengikut novel tu..
mmg besttt..
dhla pelakon pon best.hihi
comel gitu..
harap our expectations ni berbaloi kan..;)

Ajwin Ajeera said...

yun,

YESSS
cite tu byk byk banyakkk kali tgk pon suke juge,,
tetap nangis juge..;(
mmg menyentuh hati dan perasaan~ eceh hihi
yup2..yg masa scene kat mcm kg tu lawa gile..rasa mcm nk tinggal situ kan..

::aMaD:: said...

sume cite jiwangss.hehe.
tapi citer 500 days of summer tu 98% jalan cite die same as me..huhu..except part girl tu kawen je tak..

btw, my blog's name is?guess??haha =p

Syarinie Amran said...

sama la kita.sedang menunggu cite last tu.hehe.banyak lagi y xtgk ni dlm list cik ajwin.nanti nak tgk gak :)

Najwa Abdul Aziz said...

sgt shuke cte a walk 2 rmmbr, :'(

Ajwin Ajeera said...

amad,

cite jiwang best kott..
haha

a walk to remember!:D

Ajwin Ajeera said...

syarinie,

wahhhhh give me 5!:D
serius tak sabar gilerrr..

tgkla~
sume cite kat atas ni,sume best!:)

Ajwin Ajeera said...

kak najwa,

wee~
cite tu sangatttttttt sangatttt sedih.n best besttt.:)