Thursday, October 7, 2010

Microscopic.

Semalam, manusia ini menelefon saya. Dia tanya, saya sihat ke tak, jumpa lagi tak dengan mereka ni atau mereka ni dan macam-macam lagi. Pastu tetibe dia tertanya, gambar hujan kat entry Cinta tu saya yang snap ke?! Eh haruslah saya yang snap kan. Haha. Cantek tak cantek tak? So pastu dia cakap wah yeke, guna camera apa? Saya cakap guna kamera saya biasa tu je.. Yang digital camera tu je.. So dia kata ohhh ingat Awin dah beli Dslr.. Wah terlebih sudahkan. Banyaknya duit saya. Awak belikan boleh? Haha.

Serius saya guna kamera biasa saja. Tapi saya set kepada micro. Hasilnya memang cantiklah. Saya pun terkejut dan terpegun dengan gambar hasil petikan pada jari sendiri. Ceh tetibe dimata orang lain sebenarnya tak cantik kan. Saya je yang fikir cantik. Wahaha. Tolong belasah diri sendiri sekarang. Tapi Mama suka gambar-gambar bunga yang saya ambil. :) So sajelah gedik sikit nak kongsi kat sini. Kalau nak ambik, ambik je k. Eh eh. Poyo tak poyo tak?! Jadi kepada sesiapa yang rasa ingin melihat hasil gambar anda macam tangkap guna kamera mahal orang gantung kat leher tapi hanya anda guna kamera murah kecik sorok dalam handbag je, anda boleh setkan kepada Micro atau Super Micro okay. Micro refers to an object as being smaller than scale of focus. Kontra kepada Macro. 


Gambar ni masa kat A Famosa.

Ni bunga depan rumah.

Bunga yang sama.

Masih bunga yang sama tapi buruk sikit. Wahaha eh tiba tiba gelak.

Kat kampung masa raya hari tu.

Kat kampung juga. Bunga ros pink ni arwah nenek saya tanam.. 

Kat kampung juga..

Gambar ni masa saya dalam bas nak pulang ke Kuala Lumpur. Masa ni saya balik sebab Mama nak operation tu.. Masa tu hujan lebat.. and of course la kan.. Dalam hati pun tengah hujan lebat..

Okay ni dah ternampak langsir sikit buruk buruk. Haha.

Baru baca tadi. Ibu Hanis pun baca blog ni? Hehe macam tak percaya. O.O *muka terkejut*
Terima kasih banyak Aunty Nani.. 'Rezeki, jodoh ajal maut di tangan Allah. Kalau dah ajal, malah orang yang tidak menghidap penyakit kanser pergi dulu', Mama ada berpesan dengan saya macam tu juga. Sebab masa mula-mula dapat tahu, saya memang tak boleh terima hakikat sangat.. Sebab memang Mamalah yang jadi teman saya selama ni.. Saya pun anak sorang perempuan.. Memang sangat rapat.. Pergi mana-mana dengan Mama.. To be honest,kadang-kadang dah besar ni pun masih tidur dengan Mama.. Tapi lepas tu saya cuba tunjuk saya kuat bila dihadapan Mama.. Tak nangis, buat-buat lawak supaya Mama ketawa.. Tapi dalam hati hanya Tuhan yang tahu.. Detik-detik sebelum pembedahan ialah detik yang terlalu perit untuk saya kenang sepanjang hidup saya. Ibu kan.. Orang yang melahirkan kita.. Tapi saya bersyukur Allah uji saya dengan dugaan sebegini. Kenal erti tabah, kuat, matang. Syukur alhamdulillah. :')


23 comments:

WZulhilmi said...

Ajwin klu camera pun tak de mcm mana nak setkan micro.. kt handset boleh.. LOL!

mmg cantik klu kita tgk nature dr pandangan lain pulak.. so by that kita boleh tgk mmg besar kuasa tuhan. :)..

Melz said...

Setuju ngan apa yang ibu anis tuh cakap ... awin kena tabah na :)

anyway lawa siut gambar² tuh..nak² gambar bunga tuh..huwaw nak satu! hehe

joegrimjow said...

slr dah kena curi :(

.rafiq. said...

mula-mula nak gelak sebab awin ketawa dengan gambar sendiri. pastu terharu sebab awin masih tidur ngan mama. eh tetiba.

frwls said...

thankssss awin sebab postkan semua gambar bunga tu untuk saya.saya memang suka bunga. harap2 bunga suka saya juga.

tapi bukan bunga cinta lestari lah, sbb dia dah kawin

saya akan belikan awak dslr kecik untuk rumah kecik. kekekekekekke

lepas masuk astro kecik dulu laaa

kembatolo™ said...

belajar untuk menerima aka redha.. kan? ^^

YanaYeir said...

waaaa...tq 4 d tips.....slalu kagum dgn org yg dpt amik pic lawa2 gune dslr...act, gune camera bese pun bole...( pujuk diri sndirik) hihi....take care

Aizat Shafiq said...

jangan pandang rendah pada kamera kecik kan?...
kecik2 pun hebat jugak...
hehehehe...

PINATBATE said...

Awin,
cantik..

biussaraf said...

langsir yg buruk tuh cantik sangat dengan petikan awk..
serius...tipu..
*sambil meleleh air liur kekhusyukan
(ok tu over ye)

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

nice... pic..aku kurang pandai bab pic dan cam ni... tapi yang ni cantik

noor afzan said...

sangat la suweet kamu tidur dengan ur mama.
=)

Encik Tikus said...

kalau kamera kompak gua banyak main dgn ISO dgn EXPOSURE tok dapat pic macam hujan tue. kalau datin, gua tak tahu laaa

nama.aku.lynn said...

love ur pic!cantek oh..mcm gn dslr plak!haha..niceee~~

ishiko said...

seyes!!! lawa gile gmba tu..

sOLL de sOUza said...

wah, mmg cntk gmbr yg disnap oleh kamu ajwin...ade bkt photographer terpendam...soal ajal maut pula, kita harus menerimanya dengan redha kerana setiap yang hidup akan mati...

molmolla said...

cantik!!!! :D
semoga mama kamu cepat sembuh ajwin ajeera yang cantik, permata hati mama dia..

Farihah Ahmad said...

kuat. bangga! \^.^/

Liquid said...

uu suda lame incek liquid tade pegi itu afamosa uhu

ZACK ENTRY said...

nice picture..=)


smoga mama ajwin baik-baik ajer..


latest entry Nokia N8 For Me

Juelina Stanie (AJ) said...

mek suka pix ujan ya!kacak!
miss u awin

Ery Farieha said...

chantek bunga

macam awin gak

*ohh statement agak lesB

aahahaha

ish malu la camni said...

sumpah cantik!