Monday, March 9, 2009

Perempuan

AMARAN
KAUM LELAKI TIDAK DIGALAKKAN MEMBACA ENTRY INI

Aku sentiasa bersyukur kerana dilahirkan sebagai seorang perempuan. Aku gembira menjadi perempuan. Mati hidup balik tujuh lapan kali pun aku tetap memilih untuk menjadi perempuan. Sungguhpun ada sejarah panjang tentang perbuatan menafikan hak perempuan untuk hidup sejak Zaman Jahiliah lagi (sehinggalah waktu ini), atau prejudis gender yang sangat melampau terhadap kaum perempuan oleh kaum yang satu jenis lagi, aku tetap mahu menjadi perempuan sampai bila-bila.

Kenapa? Kerana menjadi perempuan sungguh istimewa,syok. Best. Selain ada ciri-ciri feminine dan cantik fizikal, perempuan juga banyak fungsi dan gunanya. Sebutlah apa saja pekerjaan atau aktiviti lelaki yang tak boleh dilakukan oleh perempuan. Ya,sebutlah. Raja? Perdana Menteri? Majistret? Bertinju? Scuba diving? Rock climbing? Panjat Everest? Bawa kapal terbang? Tukang rumah? Mekanik? Mengandung dan beranak? Heh,yang last tu gerenti lelaki tak boleh buat punya. Kerja mengandung dan beranak tu kerja berat,teruk,sakit. Lelaki mana tahan sakit.

Sebab tulah aku kata memang best jadi perempuan. Dan keistimewaan menjadi perempuan memang disedari oleh sekian ramai lelaki yang kemudiannya berebut-rebut bertukar jantina untuk menjadi perempuan. Ya, cubalah kira sejak sains dan teknologi pembedahan jantina mula diperkenalkan, betapa ramai makhluk yang dilahirkan lelaki pada asalnya kini bertukar status. Itu yang operation,yang tak operation? Yang curi-curi pakai skirt dan mekap waktu malam? Atau yang sah-sah berpakaian perempuan walaupun dada macam papan? Huh! Ramai weh.. Ramai...

Dan cubalah hitung,betapa ramai pula perempuan yang nak jadi lelaki. Ada. Memang ada yang nak cuba-cuba jadi lelaki tapi berapa orangla sangat. Boleh bilang dengan kaki je. Berapa oranglah sangat pengkid atas muka bumi ni. Itu pun tak ke mana. Bila mereka sedar nanti bahawa menjadi lelaki tidaklah sebest mana,tidaklah hebat sangat, aku percaya mereka akan kembali ke alam nyata. Mereka akan menyesali diri kerana terpengaruh dengan dakyah James Bond.

Cuma,kadang-kadang aku kesian kat lelaki ni. Kesian sangat. Yelah,kalau perempuan tu,berubah jadi jantan macam mana pun,tetap boleh mengandung jugak kan? Tapi kalau lelaki,tujuh lapan kali operation jadi perempuan pun tetap tak boleh beranak..Kesian..

Walaubagaimanapun,kepada yang lelaki, janganlah terasa.Kita hidup di bumi tuhan ni sebagai lelaki dan perempuan masing-masing ada kelebihan dan tanggungjawab yang tersendiri.Tanpa lelaki,perempuan tak boleh nak mengandung jugak kan?Hehe.Entry ini khas utk Hari Wanita Sedunia sahaja.Nanti Hari Lelaki Sedunia,aku puji korang pulak ye?Dah dah.Jangan merajuk lagi..


SELAMAT HARI WANITA SEDUNIA
&
SALAM MAULIDUR RASUL

97 comments:

philoColy said...

wahaa..
entry yg sguh kontroversial..
hahax..

stuju2,jd prmpuan plg best..
bnyk klbhn kte, n lbh dr laki..
gaga..

prmpn xley dpndg rndah..
haha..
bangga oh jd gurl..
hehe..

Ajwin Ajeera said...

haha
tau xpe.
takot gak ni
wakakkka

bangga kn??
hee

Abdul Wafi said...

hahaha.

well. what more can i say.

Ajwin Ajeera said...

hehe
just ngaku jela..
hehehe

gotahlantun said...

EDEN GHASO MACAM BIASO YO...TAK LOBIH DAN TAK KURENG.
MASING2 ADA KELEBIHAN.

CUMA YANG PASTI ADA SATU PART TU ORANG LELAKI MEMANG LEBIH PUN.

BANGGA GITU.....

eRRuL AspHyxiAteD said...

nasib baik ada ayat yg selamatkan kaum lelaki..
"Tanpa lelaki,perempuan tak boleh nak mengandung jugak kan?"..

that mean we need each other k..in direct way or not.hehehe

Ajwin Ajeera said...

To gotahlantun,

part mana??

Ajwin Ajeera said...

To eRRuL AspHyxiAteD ,

hehe
mstila kne ada ayat cm tu.
klu tak,mmg knela saya.
haha

amil said...

ye datin awin.. sama2 ader kelebihan huhuh.. (Tanpa lelaki,perempuan tak boleh nak mengandung jugak kan?)tau takper datin awin.. :)

Rashid said...

Salam ajwin ajeera,

Memang kaum perempuan ada kelebihan dan keistimewaannya.. tapi ia tetap dari rusuk kaum lelaki.. kan..kan..

Walau sekuat manapun kaum perempuan ia tetap akan jadi no. 2 selagi ada lelaki..

Walau ia kuat dan tabah hati, boleh berdiri sama tinggi ngan lelaki, ia tetap akan dan mahu menangis di bahu lelaki.. huhuuu..

Walau secantik dan secute manapun kaum perempuan, siapalah ia tanpa kehadiran lelaki di sisinya (takkan mau perempuan juga.. eee geli. dushhh dushh!!!)

Apa-apapun untuk ajwin ajeera, saya tetap tabik hormat kerana ajwin berbangga menjadi seorang perempuan. Kerana lelaki spt saya memang perlukan perempuan. Tanpa perempuan.. hidup akan sepi dan rasa kosong jer...

Selamat hari Wanita sedunia.. & salam maulidur rasul..

احمد نظيف بن اسحاق said...

Haha saya stuju ngan rasyid..
Betul 100% apa dia kata..
:D

Ajwin Ajeera said...

To amil,

hahaha
sejak bile dpt gelaran datin nih?
hehe

Ajwin Ajeera said...

To Rashid,

salam..
walau wanita no2 pun,
wanita yg dianggap lemah ni mampu menggoncang dunia tau!
ehehe
terima kasih..
:)

Ajwin Ajeera said...

To احمد نظيف بن اسحاق,

haha
100%?
yela..
time kaseh.
hehehe

CikYana(",) said...

sis setuju sgt2..
(tanpa lelaki..seorg wanitan xbole mengandung..it's de fact)..
alhmdulillah sys syukur sgt2 dilahirkan sbg perempuan :)

Ajwin Ajeera said...

begitu juga saya sis..
:)

atok said...

diciptakan setiap makhluk,ade hikmhanya.
ada fungsinya.
bukn nk memandang siapa hebat,siapa kurang.
realitinya,prempuan tidak boleh xde lelaki.
dan lelaki juga x ley xde pompuan. ;DD

Ajwin Ajeera said...

sy bole je klu takde lelaki.
wakakakkakaka

philoColy said...

yup2 bangge oh..
hehe..

ape yg lebihny mksd gotahlantun 2..
lebih perasan & ego ade la laki..
hahaha..

Ajwin Ajeera said...

ha,tula.
awin pun tak tau apa mksd dia.
tau xpe.
lelaki sgt ego kn?
maybe tu la kot yg lebihnye.
haha

gotahlantun said...

AJ DAN PHIL,

NANTI2 KAUORANG AKAN TAU JUGAK APA YANG TERLEBIHNYA PADA ORANG LELAKI TUH..

TUNNNGUUUU....

Ajwin Ajeera said...

haa?
awat mcm surprise sgt ni?
hadoii..

atok said...

xde lelaki?
kalo xde,xkan lahir kamu kat dunie nie.
eheh ;DD

Ajwin Ajeera said...

sy gurau je.
ala kamu ni..
nk gurau sket pun tak bole.
tu la lelaki.
skit2 marah.
haha

atok said...

ala marah2 manje pon x ley.
2 la pompuan,ckap ckit jee da mule.
mrah itu kan tanda sygggg.
haha

Ajwin Ajeera said...

yela tapi asyik marah je.
tu la lelaki.
tak memahami jiwa perempuan yg lembut ni.
haha

Rashid said...

uiks!! wanita penggoncang dunia? mungkinkah itulah sebabnya ramai lelaki pening-pening kerna wanita.. ahaks!!!

Ajwin ajeera, sy tak pernah dan tak akan menganggap wanita adalah insan yang lemah .. tak akan sekali-kali. Ikhlas.. Sy sangat menghargai wanita..

Hidup wanita!!!!!



psssssttt hidup juga lelaki!!!!

ღRiNi's Worldღ™ said...

Sakam AJWIN, 8 haribulan juga hari yang istimewa sebab b'days akak :)

Ajwin Ajeera said...

haha
lelaki pening kerana wanita.
wanita pulak sakit kerana lelaki.
haa
fikir2kanla..
hehe

yeke..
hehe
bgos2..
time kaseh byk..
hidup jantina!
(susah sgt nak sebut pmpuan laki,sebut jntina je.haha)

Ajwin Ajeera said...

To ღRiNi's Worldღ™ ,

Salam kak.
yeke?
wah.
happy belated birthday!
:)

farah liyana said...

selamat hari wanita sedunia ajwin!
salam maulidur rasul!

:)

btw, wanita mmg istimewa.
hehe.

tRuly tO be mYself 'Qa~ said...

hee..~ waa nice entry..
salam hari wanita dear...

btw laki pompuan dua-dua ade kelebihan masing2 dan saling memerlukan... :D

LUT said...

panas panassss aahahaha

xD

ab geldofg said...

tolong pjg kelapa sbijik
cuba jgn cnkung bila kencing
hehehehehe

Ajwin Ajeera said...

To farah liyana,

same goes to u darl!
ye..
sgt istimewa..
:)

Ajwin Ajeera said...

To tRuly tO be mYself 'Qa~ ,

thank u
thank u!
same goes to u sis~
:)

Ajwin Ajeera said...

To LUT,

apa yg panass?
haha

Ajwin Ajeera said...

To ab geldofg,

hmm?
sy tak faham la bro apa mksd kamu.

Liquid said...

ouh incek liquid suda terbace walaupun terang2 tulih lelaki x digalakkan bace disitu. hee.

k, dua2 ade kelebihannye kan.
walau ape pun, kaum lelaki or pompuan, kita mmg saling memerlukan sesama sendri. rite..? =)

Ajwin Ajeera said...

bole baca cuma tak digalakkan je.
takut tebawak2 tido nnti.
haha

yup.
btul tu..
:)

atok said...

mane ade.
mane ade.
pompuan slalu espect lbey.
think positive la.
eheh ;DD

improudtobeagirl/woman said...

betul3x(versi upin%ipin)

x bleh dinafikan lelaki and perempuan, masing2 ada kelebihan n kekurangan...

tapi
we also cnnt deny that da peole always said " dibelakang kejayaan seorg lelaki, ada wanita dibelakangnyer"

betul x awin??

penah ke dengar dibelakang kejayaan seorang perempuan ada saper??

hehehe lol

Nad said...

happy women's day awin :)

naz said...

ceh tggu la hari lelaki sedunia nnti.
anyway i pun puji wanita di blog hahhaa

MuhD NoR AzyM said...

Wau..ramainye komen..
Err..no komen..hehe

akugumbira said...

adeyh.. wakakaka.. setiap org da kelebihan dia tersendiri.. kan2.. hehe...

The Reader's said...

Hamboiii Kak Awin
Haha
Selamat Hari Wanita :)

*Wanita ke?

GURU WANITAMU said...

SELAMAT HARI WANITA SEDUNIA....

mek mok said...

abeh kene bersyukur la ni ?. heheh

Ajwin Ajeera said...

To atok,

sbb imaginasi perempuan ni terlalu tinggi.
huhu

Ajwin Ajeera said...

To improudtobeagirl/woman ,

betul2.
mostly di belakang kejayaan seorang perempuan ada anak2..
:)

Ajwin Ajeera said...

To Nad,

same goes to u babe!
:)

Ajwin Ajeera said...

To naz,

bile hari lelaki sedunia eh?
hehe
puji jgn tak puji.
:)

Ajwin Ajeera said...

To MuhD NoR AzyM,

no comment??
ala.
comment la skit bro.
eheh

Ajwin Ajeera said...

To akugumbira,

yup,
btul btul btul.
:)

Ajwin Ajeera said...

To The Reader's,

Selamat Hari Perempuan..
hehe

Ajwin Ajeera said...

To GURU WANITAMU,

Selamat Hari Wanita Cikgu..
:)

Ajwin Ajeera said...

To mek mok,

ye.
kne/mesti/harus/wajib
bersyukur..
:)

Gurlz Yean'D said...

waaa.. terharu nyer yean,ekeke..
memang betul ape yg kak awin ckap.. ditakdirkan sbg pompuan mmg untung.. bersyukur,dan seangkatan dgnnya larh,wahaha...!!

keSENGALan teserlah.. said...

whoaaaa...kontrobersi2..
tulun2..
hehee..but sokong2..
xder pompuan laki pon xder kan??
but xder laki,pompuan pon xder..
huhu..
so,DIA da menciptakan kite sbgai pasangan.sling memrelukan..irama dan lagu gituh..
xder irama,,pinchang lah lagu..
ceeewaahh..

Ajwin Ajeera said...

To Gurlz Yean'D,

untung kn?
hehe

Ajwin Ajeera said...

To keSENGALan teserlah.. ,

yeah.
pandaiinya adik akak berckp.
hehe

idham said...

kalo aq tetap bersyukur sebagai laki laki.. karena kalau puasa romadhon sering full. kalo wanita kan banyak halangannya....
never mind...

mr_kay said...

baru nk bace tp dh dbagi amaran....
so x jd lah nk baca...

Ajwin Ajeera said...

To idham,

huhu
tak semua lelaki full puasa..

Ajwin Ajeera said...

To mr_kay,

haha
mengade!

aku hUnNy (^_~) said...

yup..hunny pown bg d lhrkn sbgi gal..wlu cmne pown..msg2..xkre boy o gal..pnye klbhn msg2..huu..

Ajwin Ajeera said...

To aku hUnNy (^_~),

yup..
btul tu..

Kipas said...

masing2 ade kelebihan...n kelemahan... masing2 saling melengkapi antare satu same laen... setiap kejadian yg Allah jadikan ade sebab2 tersendiri...

Ajwin Ajeera said...

To Kipas,

ye.
itula yg sy nyatakn di perenggan akhir..

kueh bakar said...

sebab tu laki boleh kawin 4!

Ajwin Ajeera said...

To kueh bakar,

satu pun dh ckup..

Amer Aan said...

perempuan x boleh mengandung...
klu xde lelaki...

Ajwin Ajeera said...

To Amer Aan,

yeah.
thts wht i said.

.kakijalan. said...

baiklah.
ini ialah hari mari merajuk.hehe

Ajwin Ajeera said...

To .kakijalan. ,

haha
sape yg nk pujuk tu??

idham said...

belum ada posting baru ya..
tidak apa apa.cuma ingin lihat photonya ajwen yang cantik dah puas...

Ajwin Ajeera said...

blum lg.
:)
haha
cantik kerr?

DuNi@Qu said...

salm dik sayang..??

mana ko punya chat room ni...??

Ajwin Ajeera said...

To DuNi@Qu,

wsalam sis..
chat room??
sudah didelete.
huhu

Framestone said...

peh entry die..pe2 pun kne ingt jugak..xde perempuan.xde la zuriat kat muke bumi nie

Ajwin Ajeera said...

yup..
tahu takpe.

nurain said...

yeah..saya suka ini entry dong!!!!

bleh wat masuk parlimen 2~

Ajwin Ajeera said...

yeke??
trima kasih byk2!
hehe
msuk parlimen??
bole gak.
msti blog ni akn jedi pemes dan trafik blog sy akn meningkat!
hehe

Gurlz Yean'D said...

salam.. link blog akak in my link list,k???

Sakinah said...

haha! tabik spring ar kat kak ajwin!!
ngee:)
bangga jadi perempuan!!
hidup perempuan! heheee:)
hidup lelaki gak!

Ajwin Ajeera said...

To Gurlz Yean'D,

wsalam.
oh yup..
ok.

Ajwin Ajeera said...

To Sakinah,

haha
thank u ye dik..
:)

Saya said...

pompuan mmg terer pon..nampak je lemah..lembut..sorang pompuan mampu menjatuhkan satu empayar kerajaan tau..kuat x??ngeh3..mcm Cleopatra tuh..

tapi tu semua tak heran dah..Allah pesan dalam surah Al-khujerat ayat 13 "sesungguhnya yang paling mulia disisi Allah ialah orang yang bertakwa"

~selamat menyambut hari wanita sedunia~

joegrimjow said...

jadi laki bestttt
ada 1000 alasan sebab jadi laki best
hehe
xmo gtau pnjg lebo...jwb dlm blog

pompuan pon best
cume xpernah merasa
heee
nanti isteriku pompuan, so ley la kongsi bersama
hohoo

Ajwin Ajeera said...

To Saya,

haha
hebat tol pmpuan kn?
hehe
same goes to u dear..
:)

Ajwin Ajeera said...

To joegrimjow,

aishh.
ni cam lain je ni.
jgn wehh.
blog ni utk tontanan umum.
bdk2 pun ada baca.
hahaha

Imran said...

nice entry....selamat hari wanita sedunia lah ;)

ps,kat russia public holiday bile womans day.msia bile lagik?haha

Ajwin Ajeera said...

thanks Imran..
wah yeke?
best gila.
malaysia maybe dlm 6 tahun lg kot.
haha

milo_tabur said...

owh..
mcm hebat je wanita seperti yg diceritakan..
hmm..
tapi terpikir gak knp Allah x pilih perempuan jadi nabi/rasul..
hmmm..~

Ajwin Ajeera said...

no comment.
sepatutnya tiada persoalan yg sebegini..

S@ndSulFur said...

We all need each other... share together.. love.. life... that what make this life can be much move beautiful that we can imagine... jangan gunakan kelebihan atau kekurangan seseorang(man or women).. that y Allah create both... : )"Y Allah create Man to Be Rasul or Nabi" coz.. Lelaki memang bertanggungjawab dalam hal2 pentadbiran... begitu gak women .. pentadbiran yang berjaya adalah dalam menguruskan rumah tangganya.. : )