Sunday, April 26, 2009

Selesema Babi

Firman Allah swt :”Katakanlah (wahai Muhammad): Aku tidak dapati dalam apa yang telah diwahyukan kepadaku, sesuatu yang diharamkan bagi orang yang hendak memakannya melainkan kalau benda itu bangkai atau darah yang mengalir atau daging babi kerana sesungguhnya ia adalah kotor” -[Surah al-Baqarah : 145]

Prof. Robin Weiss, pakar dalam kuman virus Institut Kajian Kanser, London menyatakan : Babi mempunyai banyak kuman virus. Babi mempunyai kuman RETTROVIRUS yang boleh menjangkiti manusia. Ia tidak boleh dibuang dari babi kerana ia dibawa oleh DNA babi itu sendiri. RETTROVIRUS adalah keluarga yang sama dengan HIV.

Babi juga telah telah tersenarai sebagai binatang yang menyebabkan kematian ramai penduduk dunia akibat virus dan kuman bawaannya. Di antara kematian besar-besaran manusia akibat wabak bawaan babi ialah :

1- Spanish Flu – 1918 mengorbankan 20-40 juta orang
2- Hong Kong Flu – 1968 mengorbankan 2 juta orang
3- Russia Flu – 1977 (tiada rekod rasmi)


Yang terbaru, sebahagian besar negara di dunia mula mengambil langkah berjaga-jaga untuk menangani selesema babi yang setakat ini, dipercayai telah meragut 81 nyawa di Mexico dan menjangkiti lebih 10 orang di negara jiran Amerika Syarikat (AS). Seramai 1,300 orang sedang diuji kerana dipercayai sudah dijangkiti.

Laporan terbaru agensi berita asing menyebut bahawa selesema babi itu telah menular ke AS dan WHO bimbang ia mungkin merebak ke seluruh dunia.

Tanda-tanda selesema terbabit adalah menyamai dengan selesema biasa dengan demam, batuk, hidung berair dan lenguh anggota badan.Selesema terbaru itu dikatakan lebih mudarat berbanding sebelum ini kerana ia menggabungkan virus burung, manusia dan babi.

Para pakar berkata, setakat ini tidak terdapat vaksin bagi selesema terbaru itu.

Yang penting bagi aku, babi tak salah, yang salah adalah manusia kerana masih nak membuat untung daripada babi tanpa memikirkan nyawa orang yang tak makan babi.

Yang ni memang Vavi la.(Bak kata anak-anak muda sekarang)

p/s : FIRST TIME belog aku ada perkataan 'babi'.

56 comments:

joegrimjow said...

pernah termakan
tak sedappp

Ajwin Ajeera said...

haa?
seriously???????
bluwekkkk

dzul fahmie said...

mengapakah babi yg mnjadi entry kali ni??hehhehe

Ajwin Ajeera said...

hehe
sbb selsema ni tgh hot skarang!!
topik utama berita tu~

[z@ck] said...

jijik aku tengok babi..
eeeyyaarrrkee..

Ajwin Ajeera said...

samala.
otomatik tekak loya.
nk muntah!!

nurain said...

huhu..abang bos yang salu ceramah aku tu kate kan, babi ni die haram mutlak, so beza ngan anjing yg leh dipegang mse kering and leh dibela untuk menjaga keselamatan

yang herannya walau ia menyebabkan kematian n sebagainya, tetap ada golongan yang makan. huu

joe ko penah termamam? huaa..

Ajwin Ajeera said...

yup..
tp kn ade jugak org muslim pgg babi ni tau.
aku pnah jumpa gmbr doktor haiwan perempuan pkai tudung lg kau.
pegang peluk2 babi.
tau la dia bole samak kan tp dh sah2 babi tu haram mutlak.

nk kate bodo,dia tu seorg doktor.
tak paham aku..

Atan said...

nasib atan demam selsema hujung bulan aje,kalau selsema babi ,,alamatnya popular satu malaysia

Ajwin Ajeera said...

hahhaha.
klu atan popular,
bila ade press conference,
jgn lupe ckp nama awin k?
baru femes skit.
haha

Elle JmDean said...

mmg gle babi r dorang neh.. cam xdo animal lain nk dibuat laukk..
ntah la.. tepok dada tnye slera nk mkn daging ape.. HEHEHE

Ajwin Ajeera said...

tau xpe.
ayam kn sedap.
hadoi..

Naz said...

x lama lagi mungkinkah ada demam anjing pula??

Ajwin Ajeera said...

perhaps..
:(

milimilo said...

kesian babi dlm bmba tu..smpai pink2 idong beliau sebab selsema..
padahal babi mmg wane pink kan??hehehe

dzul fahmie said...

yeke selsema babi skrg...mmg sah dah lama xbaca paper...huhhuhuhuh....yg dr tu dia dr haiwan kan...dgr kata gmbar tu ntuk simpanan die je..tapi terlepas kt sape ntah...pstu trus jadi isu...kan masuk dlam mastika...heheh

Si®_®oLL™ said...

ne prigatan dr Allah kpd org bukan Islam yg cuke mkn babi...tp x pham2 jgk...best sgt kew???

nia salina said...

erk looking at the animal oso dh geli ni plak nak makan..ive read ada artis ni makan babi..siapakahhh..hehe..eh bergosip pulak..and a fren of mine stewardess..ingat lagi die kata..eh pork la..i like...erk..tak paham die sampai skrg

eRRuL AspHyxiAteD said...

vavi vavi,.. tgk dah geli apetah nak makan.. haram! ish! loya.. xbley blah!

Ajwin Ajeera said...

To milimilo,

haha.
tu la psal.
tp bile babi ni selsema,
tang idong die lg betambah pink dgn shining2 lg youu.
haha

Ajwin Ajeera said...

To dzul fahmie,

laa.tak tau ke????
wakakakaa
cube tgk berite.
mmg gempar la pasal ni..
yup.
dr haiwan..
yela.
gmbr cm tu.
msti ar cpat tesebar..

Ajwin Ajeera said...

To Si®_®oLL™,

yup..
ni baru permulaan Allah nk tunjuk..
dh nama pun kafir kan..
mcm mana la dorg nk faham..

Ajwin Ajeera said...

To nia salina,

tau xpe.
dh la busuk gilee.
euwww.
artis mkn babi????
siyes ke??
artis islam ke???
amboi..kpochi gile aku.
haha

Ajwin Ajeera said...

To eRRuL AspHyxiAteD ,

sgt2 meloyakan!!!!

Fatul Akrul Ramli said...

sebok lah babi ni nak selsema jugak..
huhu

Ajwin Ajeera said...

tau xpe.
sebok btul..

idham said...

habis flu burung, sekarang flu babi..
untung belum masuk indonesia.. semoga tidak...

Framestone said...

nmpk sgt kamu copy paste ek.. dah la xkredit kan pada owner asal die huhu...

i k a said...

serious takut dnga flu nih kan..
virus baru.
hope m'sia slmt
=)

Ajwin Ajeera said...

To idham,

yup..
semoga tidak di malaysia juga..

hf said...

Em..tapi..kenapaa ada jugak orang nak makan babi ek? haish..da tau banyak sangat keburukan diee..
tapi kan..salah satu kebaikan babi yang Fana tau dari orang cina nih,
makan babi dapat melembutkan kulit..
h0ho..

Ajwin Ajeera said...

To Framestone,

wakakkaka.
mmg nk credit tp lupe ar bro..

Ajwin Ajeera said...

To i k a,

yup..
dh la haiwan tu haram..
isk..

Ajwin Ajeera said...

To hf,

yup..
ala syg.
klu setakat nk lembut kulit tu,
pegi je kat spa2 belmbak..
tak yah semate mate kne mkn babi kn..

kenet! said...

yucks!
dengar pekataan tuh pon da geli..

eeee... wek2..

Framestone said...

cepat kreditkan huhuh

NoRT said...

sape la yg sanggup mkn si idung penyek tuh...

ameen ashraf said...

salam ziarah :)
sila lihat email

cIk JanNah said...

patut x nak kene samak blog kamo nie awen?
sbb ade word biba??
hahaa

cikgu said...

kat cni, mn2 pun ada b**i.. dlm biskut, coklat, butter, kicap, bla3x.. seme ada dia.. nk beli, kena hati2.. xpun, import dr Msia jer!! hehe

Ajwin Ajeera said...

To kenet!,

yup.
betul2..

Ajwin Ajeera said...

To Framestone,

baik bro..

Ajwin Ajeera said...

To NoRT,

org bukan islam sanggupla..

Ajwin Ajeera said...

To ameen ashraf,

terima kasih..:)
email?
ada apa?
jeng jeng jeng..
baik2.
sy akn tgk nnti.

Ajwin Ajeera said...

To cIk JanNah,

hahhahha
ok2..
belog akn disamak nnti.
time kaseh ats keprihatinan anda.
wakaka

Ajwin Ajeera said...

To cikgu,

dh agk dh kn..
kne hati2 gila tu..
yup!
import dr Msia yg terbaik!
hehe

atok said...

kalo da babi tu,babi gak.
eheh

kirana said...

Amboiiiii....korang nih! Sedap je korang sebut perkataan 'babi' tu. Wakakakaka....lawak je bunyi nyer. Jangan sebut...sensored skit...sebut selsema ...tutttt....

-WaN- said...

setahu aku,daging babi memang rasa sedap dan lembut.lagi lembut dari daging ayam.sebab tu walau haram,busuk,hodoh,kotor dan bawa byk penyakit, org stil makan babi. jadi kalo gi oversea,ingat2 la kalo diorang promot daging yg rasa sgt sedap dan lembut..

alamak panjang sgt plak komen.sory..hehe

Ajwin Ajeera said...

To atok,

amboi.
hehe

Ajwin Ajeera said...

To kirana,

haha
nnti org nk google,tak jumpe plak belog ni?
hehe

Ajwin Ajeera said...

To -WaN- ,

yup.
pnh dgr jugak..
tu la psal..

ChiLaBaey's said...

Nasib baik dalam islam tak menghalalkan babi... kalau tak kuranglah umat islam dalam dunia ni... Alhamdullillah.... syukur....

Kalau tak hari2 lepak kedai makan Bak Kut Teh..... :) senyum selalu macam selalu....

Ajwin Ajeera said...

bak kut teh??
hahhaha
yes2..
Alhamdulillah..

FARIE said...

mcm2 penyakit skrg..
yg pelik ader stgh owg still gak nk mkn babi..
dh ar busuk, najis & byk bw penyakit.. xtakut ke?

Ajwin Ajeera said...

tula..
tepuk dada,tnya selera la kn..