Thursday, April 23, 2009

Saya Mangsa Buli

Iya.Pernah seketika dulu,aku menjadi mangsa buli. Sumpah weh!Tak tipu! Aku pernah dua kali dibuli waktu sekolah dulu. Seriously,memang aku takkan lupala.Aku pun tak tahu kenapa dorang buli aku.And sekarang ni aku musykil.Kenapa aku merelakan diri aku kena buli dulu??

Okay.Kes buli yang pertama bermula waktu aku tadika lagi. 6 tahun weh time tu!Masa tu,aku bersekolah tadika di Tadika Kemas Masjid Tanah,Melaka.Setiap pagi memang aku akan pakai tudung bermacam-macam stail.Mama memang suka sangat dandan aku pagi-pagi.Dengan pakai bedak,minyak wangi bagai.Satu hari tu,Mama pakaikan aku tudung dengan stail ikat belakang tu.Ala-ala macam pakai scarf la.Then,aku pun pergila tadika.Kebetulan pagi tu ada gotong-royong.Aku pun kutipla sampah semua kan.

Tiba-tiba ada 2,3 budak perempuan datang kat aku and tarik tudung aku dari belakang. Itu je yang aku ingat.Aku memang sedih gila time tu.Aku ingat aku menangis-nangis belakang bangunan sebab sedih fikir Mama penat-penat ikatkan tudung aku pagi tadi.Sedih weh.
Ni gambar waktu aku tadika.Aku yang mana satu?Bukan yang tudung kuning ok.Akula yang pakai tudung paling labuh sekali kat situ.Baik kan?Hehe.

Kes buli yang kedua ialah waktu aku Tingkatan 3.Yes.Tingkatan 3!!Aku rasa Tingkatan 3 tu dah besar jugak kan?Kenapa aku boleh kena buli??Tapi aku bukan kena buli kat sekolah, sebaliknya di luar sekolah.Macam ni.Setiap petang,aku akan pergi tuition naik basikal dan mesti akan lalu depan padang awam ni.Petang-petang,memang akan ada orang main bola kat padang tu.Yang main bola kat padang tu selalunya budak-budak lelaki Tingkatan 2 sekolah aku.Mula-mula dorang okay je.

Lepas tu aku perasan yang makin lama dorang ni macam dah kurang ajar dengan aku.Aku lupa dorang kurang ajar macam mana.Yang pasti aku sampai nak nangisla.Sampai rasa taknak pergi tuition sebab nanti kena lalu padang tu.Paling tak boleh dilupakan,dorang pernah tutup jalan dengan kon-kon yang warna oren tu.Dorang tahu aku akan lalu situ naik basikal kan. Dari jauh aku nampak dah.

Dalam hati,ya Allah ya Tuhanku..Nak buat macam mana ni..Bila aku dah nak sampai kat kon-kon tu,tiba-tiba ada kereta kat belakang aku.Kereta tu hon banyak kali kat budak-budak tu sebab nak lalu kan.Dorang pandai pulak sorokkan diri dorang.Pastu baru dorang alihkan kon tu semua.Aku pun jalan sekali dengan kereta tu sambil tunjuk muka puas hati.Haha.Padan muka dorang!

Bila difikir-fikirkan balik,kenapa aku kena buli dulu? Kenapa aku senyap je??Kenapala aku tak lawan balik eh? Terasa geram sangat!Haha.Kepada yang pernah buli aku waktu aku tadika dan budak-budak yang setahun lebih muda dari aku tu,korang ingat aku takut?Dulu yela.Sekarang aku dah tak takut ar!Sekarang aku dah mengganas.Siapa berani buli aku sekarang,memang kenala dia.Haha.

62 comments:

naz said...

upah orang bunuh mereka :)

Ajwin Ajeera said...

hahahaha
tu kejam sgtt.
hee

farah liyana said...

haha.

lepas nie kalo jumpa dorg,

buli mereka balik!

xD

ekino said...

woaahh!!

baru igt nak buli..
tp tak jd..

takut..coz kamu da mengganas skrg..

isk3!

:D

dzul fahmie said...

saya nak buli ni...minx kebenaran dulu..bleh???hehehhe

Ajwin Ajeera said...

To farah liyana,

haha
semestinya!
hee

Ajwin Ajeera said...

To ekino,

yess.
sy dh mengganas skrang.
klu berani,buli ar!
haha

Ajwin Ajeera said...

To dzul fahmie,

haha
byk cantekkkk muke???

haa gnas tak?
haha

momguess said...

skg rasa nak kena buli tak???
kalo nak mehhh cni
akak tlg buli kan!!!

Ajwin Ajeera said...

hehehe
jahatla akk nii.
sampai hati nk siksa hati awin.
hehhee

dzul fahmie said...

muka den mmg xcantik ...pasal den org laki...hehehehh
nak letak kon byk2 kat blog ni bleh...xmau kasi lalu..hehe

MuhD NoR AzyM said...

Boleh buat movie ni..

"BULI 2 : Ajwin & Pengembaraan Bulinya"

haha=p

Ady Syam said...

Huh!~ sapa buli awin... cakap!! meh aku buli balek... amboi amboi... :P

Ajwin Ajeera said...

To dzul fahmie,

elehhhh
hahahahhaa
nk ltak kon??
haha
tanak kasi lalu kat sape tu?
hehe

Ajwin Ajeera said...

To MuhD NoR AzyM,

Ajwin Dan Pengembaraan Bulinya???

hmm.
dh macam title filem doraemon je!
haha

Ajwin Ajeera said...

To Ady Syam,

hehe
tula.
tolong buli dorg balik!!

Fatul Akrul Ramli said...

nak buli awin lah..
tapi camne ye..
huhu

Amilrash said...

kiut ler pakai tudung labuh. dah jd cm ustazah wakaka

aku hUnNy (^_~) said...

alolo..comey nye awyn tym tecik2..huu..
cian dye..tecik2 lg da kne buli upenye..hee..

Ajwin Ajeera said...

To Fatul Akrul Ramli,

hehe
blum sempat fatul buli awin,
awin dh buli fatul dlu.
hehe

Ajwin Ajeera said...

To Amilrash,

ustazah awin kan?
haha

Ajwin Ajeera said...

To aku hUnNy (^_~) ,

kcik je kee.
dh besar ni cm ne?
hehe

idham said...

tak ada dendam lebih baik ajwin..

pjan said...

kena buli.ke org yang buli tu yang di buli cik ajwin
hahaha

Ajwin Ajeera said...

To idham,

eh,
saya tidak berdendam.
saya just ceritakan pengalaman sy..

Ajwin Ajeera said...

To pjan,

haha
btulla.
dorg buli sy dlu.
cuma skrang ni sy dh pndai buli org.
haha

Khalif Faizal said...

alahai
kecian seyh akk!
hahah~
cewah,now da maju la...dah berani skunk!
haaha~
gewd2,,,
now mane leuyh buli2 akk lg
now mreka sume da sayang2 je ngn akk
xde lagi buli2
hahah~

Ajwin Ajeera said...

haha
ye la tu.
hee

.kakijalan. said...

awin yang mane ni.
ramai la yang tudung labuh.

Ajwin Ajeera said...

yang paling labuh.
haha
yg tudung putih tu.
barisan tgh.

Amer Aan said...

sapa buli awin?
berani die ye
Mari!!
siapa!!
wacaaaa!!

Ajwin Ajeera said...

hamboi..
siap wacaa lg..
berani btul abg amer ni.
wakakaka

mizfieza said...

sy nak buli kMu!!!!

s.i.t.i said...

Assalamualaikum

salam kenal...:}
dari siti

eyqa myqa hameed said...

ala kesian nye.
haha.
i pulak kaki buli.
adoii !
jahat sungguh aku ini

dba adnan said...

wahhh,marah nampak..??
da past tense da pun..
jadi skrg x bole buli la ni..
baru ingat nak wat dajal tadi..huhu:P
gurau je..

btw..masjid tanah,melaka 2 kawasan rumah dba je..
dekat la ni dgn tempat kejadian kak awin kene buli

Binjaie said...

sy setuju upah org bunuh mereka :/

kenet! said...

heh,
teringat zaman tadika dulu,
maen kawen2,,

aha..
rilek sudey,

best gak an kne buli..
hehe lawak bile igt blk kesah2 itu!

Framestone said...

bro just pernah kne buli pun suruh amik makanan untuk senior mase dok hostel je..

bro mase tadika dah xde berani cari pasal coz bro nie kekdg panas baran

masa sekolah menengah bro nie agak berbahaya walupun gaya cam ustaz.. otai2 n ketua2 gengster pun xberani nk rapat coz byk gengster dok belakang bro.. (normaly dari kaum cina n india je la) melayu cam hampeh.. otai kampung leh la..

tp tue dulu la.. bile masuk U lg kejam bro nie.. pengaruh di pelusuk tempat.. ha..23x tp setahun yg lepas bro just fokus on work je.. dah x buli2 or mempergunakan pengaruh..

nk jdi suami mitahli

atok said...

bwat la cam afdlin shauki.
buli balik!!!
haha ;P

Ajwin Ajeera said...

To mizfieza,

haha
so takutttt!

hahaha

Ajwin Ajeera said...

To s.i.t.i,

Waalaikumsalam..
salam kenal siti..
selamat datang!
:D

Ajwin Ajeera said...

To eyqa myqa hameed ,

hehe
i pun skang dh jd kaki buli!

Ajwin Ajeera said...

To dba adnan,

yupp.
dh lama berlalu..
tp still tak leh lupa.
hehe

laa org msjd tnah ke??
area mana?
kat situ my hometown.:)

Ajwin Ajeera said...

To Binjaie,

mmg kejam!
hahha

Ajwin Ajeera said...

To kenet!,

main kawen2??
haha
comeynye!

yup.
lawak je klu igt balik..

Ajwin Ajeera said...

To Framestone,

yeke??
patut ar muke cm gangster.:p
ohh nk jd suami mithali..
bgus2..

Ajwin Ajeera said...

To atok,

kalau jumpa dorg balik,
mmg sy akn buli balik!
haha

nurain said...

awyn. aku pun same. p aku rase sampai skang kot aku mg kena buli.

sbb utamanya. aku malas nak lawan

Ajwin Ajeera said...

yeke?
sama ke kita???
a'ah.
aku pun tak suka gado2 ni.
hee

Strobery.itu.aku said...

tabley blah a time letak kon tu.huhu.teringat dulu kecik2 kena buli ngan kawan time tadika, kena gigit jari.bila darjah 4 pindah skolah baru, jumpa balik ngan budak pompuan tu. time main galah panjang kena tolak tersungkur atas court tu sampai skrg ada parut kat bahu. ;((

Ajwin Ajeera said...

ye!
sgt tak bleh bla!
wahh.
lagi kejam!
ciannye diaa..

Framestone said...

cet ade ke patut ckp muke abg sendiri cam gangster ek

Abu said...

Kene buli??...ni kene buli balik ni...:p

Ajwin Ajeera said...

To Framestone,

hahahhaa
muke adik dia innocent baek je.
haha

Ajwin Ajeera said...

To Abu ,

yup!
btul2!
hee

dba adnan said...

kat area londang je kak awin;)
kakak nye hometown kat mane..
dba punye rumah dekat sangat ngan matrik londang..
lately pun dapat offer matrik kat londang..
lompat je:)

Ajwin Ajeera said...

ohh org londang..
akak kat kg ayer limau.
hee
yeke??
congrats dear!
dkt sgt.
senang la.
hee

Anonymous said...

biase ar tuh kene buli..

sonok ape kene buli..

ade kenangan pahit+manis...kan3x??

moral of story..
jgn la buli org lain..
kan dah kene buli balik..haha!!!

nurulhuda said...

diorg suke kt kau doe ajwin..
2 yg diorg kacau!
he :)

akuhariz said...

hai awin...
sape la yang buli awk...bgtau la... biar sye buli die balik...
die x tau ke awk ni lawa...
kalo diorg tau mst diorg wat baik ngan awk kn??

Jam,minit,saat.... said...

sabor yea cik ajwin!!!